Најновије

ПИШТОЉЕ И ПУШКЕ НАБАВЉАЈУ У СРБИЈИ: Криминалци за обрачуне и ликвидације користе наоружање из наше земље!

Истраживање о малокалибарском наоружању показује да су 2017. године Србија и Црна Гора, свака са по 39,1 комада оружја на 100 становника, рангиране на трећем месту у свету и на првом у Европи по броју оружја у цивилном поседу

Илустрација (Фото: pixabay)

Како "Дан" пише, криминални обрачуни црногорских шкаљарског и кавачког – у којима је од 2015. године страдало више од 50 мушкараца, изискују озбиљну организацију набавке оружја и експлозива који се користе за ликвидације жртава. Оно што је посебно важно и једном и другом клану јесте да сакрије трагове одакле је оружје набављено, као и ко је посредник, а ко главни извор.

Сумња се да црногорски криминалци набављају илегално оружје из "непресушних" извора, најчешће из Албаније, Србије и са окупиране српске покрајине.

Према статистици Глобалне иницијативе против транснационалног организованог криминала, објављене 2. новембра, а на основу података објављених пре три године, процењено је да је у Црној Гори било 170.000 комада нелегалног оружја. Верује се да тај број сада може бити и већи, а његов раст условљава све интензивнији рат кланова.

Из глобалне иницијативе наводе да је недозвољено оружје на западном Балкану претња, те да је југоисточна Европа преплављена оружјем, нарочито из наслеђа ратова у бившој Југославији.

Неке земље у региону и даље производе оружје, па постоји забринутост да се оно, гранате и експлозиви са југоистока Европе користи за насиље банди као и од стране екстремиста и терориста.

Југоисточна Европа преплављена је заосталим оружјем из ратова у бившој Југославији, укључујући и оно увезено током деведесетих година, које је за собом оставила Југословенска народна армија и оно које се користило на Косову и Метохији 1999. и у Северној Македонији 2001.

Према конзервативним проценама УН и Еуропола, као и регионалних експерата, више од три милиона комада незаконитог оружја налази се у шест земаља западног Балкана, укључујући и Хрватску. То је просек од 30, легално и илегално, комада оружја на 100 становника.

- Истраживање о малокалибарском наоружању показује да су 2017. године Црна Гора и Србија, свака са по 39,1 комада оружја на 100 становника, рангиране на трећем у свету и на првом месту у Европи по броју оружја у цивилном поседу. Остале земље западног Балкана су, такође, високо на листи: Босна и Херцеговина је на петом месту у Европи и девета у свету – 31,2 на 100 становника. Северна Македонија је седма у Европи и 13. у свету са 29,8 на 100 становника. Такозвано Косово се налази на 11. месту у Европи са 23,9 комада на 100 становника и 16. у свету. Готово све врсте малокалибарског и војног оружја могу се набавити на западном Балкану и у Хрватској противтенковско оружје, експлозив, минобацачи, ручна ракета, лансери и лаки противавионски топови - наводи се у извештају Глобалне иницијативе.

Европска унија препознала је проблем илегалног поседовања оружја на западном Балкану и укључена је у заједничке програме са регионалним владама.

Француска и Немачка 2017. године покренуле су иницијативу за сузбијање кријумчарења ватреног оружја на западном Балкану, са акционим планом до 2024. године.

О катастрофалним погибијама наших пилота прочитајте ОВДЕ!

Извор: Блиц

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА