Најновије

АМБАСАДА АЗЕРБЕЈЏАНА: Наше оружане снаге се не боре против цивила и не користе забрањено оружје!

Баку оптужује Јерменију за пропаганду и ширење лажних вести о актуелној ситуацији у вези са сукобом у Нагорно-Карабаху.

Азербејџан. (Фото: Министарство одбране Азербејџана)

Амбасада Азербејџана у Србији саопстила је данас да азербејџанске оружане снаге делују самоодбрамбено на својој сувереној територији да би заштитиле суверенитет и територијални интегритет земље и обезбедиле безбедност својих грађана.

Контраофанзива оружаних снага Азербејџана, каже се у саопштењу, и даље се изводи искључиво у границама међународног хуманитарног права и строго се поштују у блиској сарадњи с Међународним комитетом Црвеног крста.

У саопштењу се наводи да се оружане снаге Азербејџана не боре против цивила и да не гађају цивиле и цивилну инфраструктуру на окупираним територијама.

Такође наводе да азербејџанска војска не поседује и не користи забрањено оружје или муницију.

Истовремено, Баку оптужује Јерменију за пропаганду и ширење лажних вести о актуелној ситуацији у вези са сукобом у Нагорно-Карабаху.

Баку тврди да Јереван крши међународно право, врши оружану агресију и заузима 20 одсто међународно признате територије Азербејџана, и да је извршио етничко чишћење близу милион Азербејџанаца.

У саопштењу се тврди да је Јерменија окупирала територије Азербејџана, прибегла бруталној тактици терора намерно гађајући велика цивилна насеља, укључујући и она која се налазе далеко од линије фронта, као што су Генџе, Барда и Тертер, уз коришћење тешке артиљерије и ракета, као и ракетну и касетну муницију како би, наводе, компензовала тешак пораз од азербејџанске војске.

Као резултат свега наведеног, убијена су 92 цивила, међу којима је 11 деце и 27 жена, док је 404 цивила, укључујући децу, жене и старе људе, тешко рањено. Цивилној инфраструктури, укључујући медицинске и образовне установе, као и критичној јавној инфраструктури и приватној имовини, нанета је озбиљна штета, наводи се у саопштењу Амбасаде Азербејџана.

Јерменија и Азербејџан воде борбе у Нагорно-Карабаху, планинској области у Азербејџану с већинским јерменским становништвом.

Исламска држава започела жесток напад! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА