Најновије

КАДА ЦЕЦА ИСПАЛИ РЕДЕНИК: Елиминише живу силу на бојном пољу (ВИДЕО)

Митраљез 7,62 mm М84 је намењен се за уништавање живе силе и средстава ратне технике непријатеља са најбољим резултатима у гађању јединачном ватром на даљинама до 400 m, кратким рафалима до 300 m, дугим рафалима до 200 m, са сређеном ватром групе стрелаца до 600 m и за циљеве у ваздуху до 500 m.

М84 (Фото: Јутјуб)

Послугу митраљеза чине три члана: нишанџија, помоћник нишанџије и доносилац муниције. Храњење митраљеза се врши из реденика од 50 метака, реденици се могу настављати и сложити у муницијске кутије од 100 или 250 метака, кутија за 100 метака се може да постави са доње страну сандука митраљеза.

Може се испоручити са или без троножног постоља и оптичког нишана. Постоји могућност испоруке и монтаже пасивног нишана Може се користити са преклапајућим двоножним постољем, што омогућава гађање на различитим теренима. Стабилно троножно постоље и благ трзај оружја омогућавају веома прецизну паљбу. Висина постоља се може подесити да се уклопи према величини заклона иза кога се налази. Постоље има додатак који омогућава гађање мета у ваздуху. Ови митраљези имају могућност прецизне паљбе на великим дистанцама у свим временским и климатским условима, дању и ноћу. Они су такође кључно оружје у многим борбама, способни да разреше и готово немогуће тактичке ситуације.

Развој

Митраљез М84 је развијан током Хладног рата као стандардизована замена старијих система у тадашњој ЈНА, на основу руског митраљеза ПКМ. У односу на ПКМ поседује незнатне измене као што је другачији облик кундака. Израђен је на принципу Калашњикова, уз коришћење позајмице барутних гасова. Од Калашњикова се разликује позицијом механизма позајмице барутних гасова који се налази испод цеви што олакшава замену цеви у случају потребе.

Борбена употреба

Доказао се у многобројним сукобима широм света, а код нас је почетком деведесетих година прошлог века добио надимак "цеца" по чувеном митраљесцу из тадашњих "Црвених беретки", који га је мајсторски користио.

Током ратова у бившој Југославији митраљез М84 су користиле све сукобљене стране. Постао је изузетно популаран пружавши сигурност, прецизност и поузданост својим корисницима. Током рата на Косову 1999. године, користиле су га масовно јединице Војске Југославије и посебне јединице полиције. Након тога је коришћен током сукоба на југу Србије као и током рата у Македонији. На многим сликама сукоба се могу видети припадници сукобљених страна са верзијом пушкомитраљеза М84. Своју поузданост М84 је нарочито исказао током дејстава у граничном појасу према Републици Албанији 1998.-1999. године. У тешким метеоролошким и теренским условима М84 је заједно са пушкомитраљезом М72 представљао најјачу пешадијску ватрену подршку Војске Југославије на том простору.

Техничке карактеристике

Маса    пушкомитраљез 10 kg
           митраљез 15 kg
Дужина : 1175 mm
Дужина цеви: 658 mm
Калибар: 7.62 x 54R mm
Врста операције: гас
Начин дејства: аутоматски, полуаутоматски
Брзина паљбе: 250 мет/мин
Брзина зрна: 825 m/s
Макс. еф. домет: 600 m до 1000 m
Одвојиви магацин: реденик од 50 ком, са настављањем реденика до 250 ком.
Нишан: механички, оптички

Како је клисура прогутала целу војну јединицу, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА