Најновије

РУСКИ ЛЕКАРИ ПОТВРДИЛИ: Готово половина PCR тестова даје погрешан резултат

У 30-40% случајева, PCR тестови на коронавирус дају лажно негативан резултат, саопштило је Министарство здравља РФ. Резултат умогоме зависи од тога да ли су лекари правилно узели биоматеријал. Поред тога, трајање тока болести може утицати на откривање коронавируса. Позитиван резултат теста је вероватнији у раним фазама.

PCR (Фото; Јутјуб)

У око 30-40% случајева тест на коронавирус може дати лажно негативан резултат, рекао је Сергеј Авдејев, главни слободни пулмолог руског Министарства здравља.

Према његовим речима, то није повезано са квалитетом самих тестова. Нагласио је да се осетљивост и специфичност тест система „не доводи под сумњу“.

„У око 30-40% се ово [лажно негативни резултат] јавља. Зашто се то дешава? Проблем није у квалитету тестова – проблем је у узимању материјала. Ако је материјал узет неквалитетно, нажалост, имамо шансу да добијемо лажно негативан резултат“, рекао је Авдејев током отвореног конзилијума о COVID-19 у прес-центру МИА „Росија севодња“.

Тачност теста, према речима лекара, такође зависи од тога када је узет биоматеријал. На ранијем стадијуму болести вец́е су шансе за добијање позитивног резултата.

Авдејев је додао да погрешан резултат PCR теста на присуство коронавируса не утиче на лечење пацијента ако он има одговарајуц́у клиничку слику и симптоме карактеристичне за нову врсту вируса.

„Поред тога, у клиникама су лекарима доступне и друге методе лабораторијске дијагностике које потврђују присуство нове коронавирусне инфекције“, рекао је пулмолог за ТАСС.

Лекар је такође обратио пажњу и на трајање инкубационог периода, који, према његовим речима, траје мање него што је претходно тврдила Светска здравствена организација и руско Министарство здравља. „Према СЗО, инкубациони период траје од 2-10 дана, а према Министарству здравља Русије – од 2 до 12 дана. Али у просеку се скоро 95% наших пацијената уклапа у распон од два до шест дана“, рекао је он.

О умешаности руских држављана у напад у Бечу, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Балканрус

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА