Најновије

ДИЈАЛОГ СЕ ВЕРОВАТНО ОДЛАЖЕ: Приштина није спремна

Сасвим је извесно да ће дијалог Београда и Приштине бити одложен јер Косово у овом тренутку није спремно ни за технички, а камоли за политички дијалог, изјавио је универзитетски професор и политички аналитичар Миљазим Краснићи из Приштине.

Приштина (Фото: Јутјуб)

"Влада је на стакленим ногама, а неизвесна је ситуација у и владајућој коалицији", навео је Краснићи за Косово онлајн.

Према његовим речима, бивши премијер и лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај све време врши притисак и условљава останак у влади његовом кандидатуром за председника.

"Према томе, Косово није спремно, али не би требало да одбије дијалог као такав и као процес, али треба сачекати да се нормализује унутрашња ситуација и тек после евентуалног избора председника можемо да се надамо да ће се дијалог наставити", рекао је Краснићи.

Последњих дана могле су се чути изјаве појединих политичара на Косову који позивају на прекид дијалога са Србијом, што, према Краснићијевим речима, није добро.

Након потврђивања оптужнице и одласка донедавног председника Хашима Тачија у Хаг, на Косову се поред хроничне политичке кризе која је дуго присутна, појавила и институционална криза, која се може превазици само постизањем консензуса међу политичким актерима, изјавио је Краснићи.

То је, међутим, нереално очекивати јер одређене партије ову ситуацију гледају као повољан моменат да дођу на власт, истакао је Краснићи.

"Влада је слаба зато што има минималан број гласова у парламенту и највероватније неће моћи да издржи, због свакојаких притисака, од пандемије, економске кризе, преко сиромаштва до нових притисака који долазе од Специјалног суда", казао је Краснићи.

Он сматра да је сада тешко прогнозирати ко ће бити нови председник.

"Имамо кандидатуру господина Харадинаја, али мислим да је она нереална", оценио је Краснићи и додао да је за избор председника потребно присуство најмање 80 посланика, што је немогуће, осим ако не уђе у коалицију са Демократском партијом Косова или се не направи неки договор са покретом Самоопредељење.

"Ако се овако настави избори су неизбежни", казао је Краснићи.

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА