Најновије

ШЕФ МЕЂУНАРОДНОГ КОМИТЕТА САВЕТА ФЕДЕРАЦИЈЕ: У Америци је демократија поражена

У америчкој председничкој трци већ постоји један губитник – сама процедура и демократија, Сједињене Државе не би никада признале резултате избора ако би се нешто слично догодило у другим државама, сматра шеф међународног комитета Савета Федерације Константин Косачов.

Константин Косачов (Фото: РИА Новости)

У уторак су у Сједињеним Државама одржани председнички избори, републиканац Доналд Трамп и демократа Џо Бајден кандидати су за место шефа Беле куће. Резултати гласања у многим државама још увек нису познати. Трамп је објавио победу у среду увече и оптужио демократе да покушавају да „покраду изборе“. Изборни штаб актуелног председника захтева поновно бројање гласова. У исто време, према прорачунима водећих америчких ТВ канала, Бајден води, а за коначну победу треба да добије још шест електорских гласова.

„Изгледа да у председничкој трци већ постоји један губитник – сама процедура и на крају – демократија“, написао је Косачов на Фејсбуку. Према речима сенатора, скандали, чудне промене током бројења гласова у одређеним државама, извештаји о несталим и попуњеним гласачким листићима, позиција медија и друге непримерене епизоде у ​​текућој председничкој кампањи „показали су електорски изборни процес у не баш најбољем светлу.“

„У сваком случају, сами Американци би врло оштро реаговали да се нешто слично догодило у другим земљама, чак је могуће да не би признали резултате таквих избора“, написао је Косачов.

Сенатор је такође истакао да „трка пензионера“ у САД, из домена „обојица су лоши“, још увек није добила победника, нити је открила било какво спољно мешање – „чини се да им неће успети да окриве опет неких 12 блогера или 9 хакера.“

Косачов је нагласио да су избори потврдили да постоји дубоки раскол у америчком друштву. „Узимајући у обзир рекордну излазност, више од 100 милиона људи – посебно у контексту пандемије – можемо закључити да се овај раскол тиче не само елита и политичара, већ и готово сваког пунолетног Американца, а са изборима све тек почиње, никако се не завршава“, написао је он.

Да ли је у САД све готово у вези са изборима, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Балканрус/РИА Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА