Најновије

ТРЕЋА СИЛА ГРОЗНИЧАВО ЈУРИ ПРЕМА КАРАБАХУ: Ако уђу они, улази и Русија (ВИДЕО)

Први министар одбране ДНР, познати командант устаника Игор Иванович Стрелков, на својим службеним страницама на друштвеним мрежама објавио је личну процену оперативне ситуације у региону стратешки важног града Шуши у Нагорно-Карабаху.

Правац Карабах! (Фото: Јутјуб)

Пише: Игор Стрелков

Изјављујем: моја јучерашња оперативна прогноза о ситуацији у Карабаху/Арцаху није оправдана.

Очигледно је  да су количина и квалитет јерменских трупа у Шушију и околини толико недовољни да турска коалиција сматра да је могуће опколити и јуришати на утврђени град без претходног довлачења тешког наоружањам - једном лаком пешадијском јединицом уз подршку артиљерије издалека.

У ствари, током дана ситуација за Јермене се нагло погоршала - град је већ затворен са три стране, а једином путу на север, према Степанакерту, прети пресецѕње - битке су скоро на њему.

Ако Турци успеју да пресеку овај пут и утврде се, гарнизон Шуши нема друге шансе, било да се „закључа у тврђаву“ и одбрани до потпуног уништења (боље је да не буду заробљени, наравно), или да се повуче планинским стазама ка северу -Исток, покушава да покрије Степанакерт. То им, међутим, након заузимања Шушија и узимајући у обзир општу ситуацију, неће много помоћи.

Сада је за Јермене потпуно бескорисно да се ослањају на сопствене снаге: судећи по биткама за кључну тачку читаве кампање, они их једноставно немају.

Сада се наде Јермена могу повезати са брзом интервенцијом неке „треће стране“. На пример, уз могући ултиматум Ирана, који грозничавим темпом ствара велику ударну групу у региону који се граничи са Карабахом/Арцахом.

Са своје стране, Турци такође морају да пожуре: иранске снаге на граници се окупљају у броју који премашује број који је довољан да „одговоре на изненађења“.

А ако Иран уђе у игру, онда Руска Федерација вероватно неће остати потпуно по страни.

„Двоструки ултиматум“ Руске Федерације и Ирана са захтевом (посебно Анкари и Бакуу) да одмах зауставе офанзиву може се изнети у било ком тренутку.

Како терористи шаљу робове да гину у Нагорно-Карабаху, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА