Најновије

ФУНКЦИОНЕР ДФ ЗАГРМЕО НА КРИВОКАПИЋА: Премијер да повуче одлуку о протеривању амбасадора Србије пре посете Бриселу!

Пре посете Бриселу премијер да уважи став ЕУ и повуче одлуку о протеривању амбасадора Србије - казао је Владислав Бојовић, члан председништва Демократске народне партије и функционер Демократског фронта.

Здравко Кривокапић. (Фото: Јутјуб)

Он је позвао премијера Здравка Кривокапића да у погледу одлуке коју је донела техничка влада Душка Марковића о протеривању амбасадора Србије др Владимира Божовића, узме у обзир следеће чињенице:

- Одлука о протеривању амбасадора Србије је "пар екселанс" политички акт, а не правни акт. Одлука о протеривању амбасадора Србије противна је не само дипломатској пракси, већ је пре свега и изнад свега противна европској пракси и европским вредностима. Одлука о протеривању амбасадора Србије противна је политици добросуседске сарадње која стоји као предуслов за европску будућност Црне Горе - казао је Бојовић.

Он јер додао да се поставља питање како Црна Гора планира да гради и развија добре односе са Србијом, ако не повуче одлуку о протеривању њеног амбасадора коју је донела бивша власт у техничком мандату.

- Не постоје правне препреке, нити сметње да се ова одлука повуче. Позивање на рок од 72 часа, након којег се наводно не може повући одлука о протеривању амбасадора, је позивање на нешто што не постоји у правном систему Црне Горе, овај рок се не тиче агремана и не познаје га Бечка конвенција - казао је Бојовић.

Он је нагласио да имајући у виду да Република Србија није опозвала свог амбасадора, Владимир Божовић је и даље за Републику Србију њен амбасадор у Црној Гори.

- Полазећи од тога да Република Србија није опозвала свог амбасадора и поред уручене ноте од стране техничког министра Срђана Дармановића о протеривању, нити је предложила новог амбасадора, ово је једина ситуација у којој председник Црне Горе нема никаква овлашћења. То значи да нова влада Црне Горе може одмах да повуче одлуку о протеривању амбасадора Србије, без сагласности Мила Ђукановића - казао је Бојовић, истичући да нетачним тврдњама о истеку агремана и наводном потребом да Ђукановић решава ово питање ДПС у ствари жели да Србија наредних 6-9 месеци нема амбасадора у Црној Гори и на тај начин веже руке новој влади и спречи је да нормализује односе за најзначајнијим суседом.

Ако се не повуче одлука о протеривању амбасадора Србије, највећу штету ће, тврди Бојовић, имати Црна Гора којој је од највишег значаја да развија најбољу могућу сарадњу и има најбоље добросуседске односе са државама региона.

- Очекујемо од премијера Кривокапића да пре посете Бриселу са новим министром спољних послова повуче одлуку о протеривању амбасадора и на тај начин поручи да Црна Гора уважава став Европске комисије и жели да гради најбоље односе са суседима - закључио је Бојовић.

САД остају без Тексаса? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА