Најновије

ОД КОРЕЈЕ ДО СЛОВЕНИЈЕ: Белоруска опозиција у изгнанству пронашла начин да притисне Лукашенка

Белоруска опозиција у изгнанству смислила је нови потез да привуче пажњу међународне заједнице.

Белоруска опозиција (Фото: РИА Новости)

Белоруси који живе у иностранству, који подржавају протестни покрет код куће, најавили су да стварају „народне амбасаде“ широм света. Истовремено су званична белоруска представништва називали нелегитимним.

Таква изјава појавила се на сајту Belorusabroad.org.

„Ми, Белоруси у иностранству ... изјављујемо да Саветодавни савет Белоруса у иностранству, Министарство спољних послова и амбасада Републике Белорусије немају демократски легитимитет да заступају интересе Белорусије и Белоруса који живе у иностранству.

Најављујемо стварање народних амбасада ради заштите права и интереса белоруских грађана у иностранству, као и за заступање интереса демократске Белорусије“, наводи се у објављеном тексту.

Према извору, алтернативне „амбасаде и конзулати“ већ су створене у Бразилу, Великој Британији, Немачкој, Ирској, Литванији, Шпанији, Словенији, Финској, Француској, Украјини, Шведској, Јужној Кореји.

Поред тога, објјављене су и главне функције „народних амбасада“ које укључују обавештавање јавности о ономе што се дешава у Белорусији, успостављање контаката са владиним агенцијама, јавним и синдикалним организацијама, пословним, научним и културним круговима у иностранству, као и заштиту права и интереса грађана Белорусије. и помоћ код принудног одласка из земље.

Напомиње се да су представници белоруске дијаспоре донели одлуку о стварању „народних амбасада“ на основу резолуције Светског конгреса Белоруса, који се одржао 31. октобра - 1. новембра 2020. године.

Наравно, идеју је подржала и одбегла председничка кандидаткиња Светлана Тихановска, која и даље '’брани'’ Белорусе са територије Литваније.

О терористичком нападу у Русији сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА