Најновије

КРИЗНИ ШТАБ ПРОТИВ СЛОБОДЕ КРЕТАЊА! Кон најавио нове мере!

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да Кризни штаб озбиљно разматра ограничење кретања грађана током предстојећих празника.

- Позивају се људи на прославе и рођендане на друштвеним мрежама. То није појединачни случај, већ су у питању отворени позиви. То треба контролисати и санкционисати. Питање је да ли је то могуће котролисати. Зато морамо да размишљамо и о ограничењу кретања, а то задире у људска права и тражи правне оквире. Само инсистирање да се мере спроводе подразумева неке конкретне кораке - рекао је Кон за ТВ Прва.

Он је рекао је да ће сутра на седници Кризног штаба свакако бити одлучено о продужењу мера које већ постоје и о евентуалном увођењу нових.

- С тим што је разрешено да ли ће бити нових мера на границама - хоће, сад је само техничко питање како ће се то спровести. Тако да је то одлучено - рекао је он и додао да ће се у Србију моћи само уз пи-си-ар тест или самоизолацију - кућни карантин.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић најавио је раније данас да ће Кризни штаб сутра донети нове мере, међу којима је обавезан ПЦР тест за све који улазе у Србију. Тест не би смео бити старији од 48 сати. Они који немају ПЦР тест мораће у карантин на 10 дана, рекао је Тиодоровић за РТС.

Говорећи о рестриктивним мерама, епидемиолог је рекао да је полицијски час до сада спасио 1.000 живота.

- Када је уведено ванредно стање и полицијски час, спашено је најмање 1.000 живота. Онима којима није тада било јасно, мислим да је јасно сада. Крај зиме и почетак пролећа, била је идеална ситуација за пренос вируса, ефекте тих мера смо добро запамтили. Јасно је да нам искуство показује да је то најефективнија мера - каже Кон.

Додаје да Кризни штаб инсистира да се све мере поштују.

- Медицински део Кризног штаба инсистира на томе да не буде окупљања, ако не може онда држава треба да разреши тај проблем и уведе мере који то решавају - рекао је.

Кренуле литије у Београду! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА