Најновије

БОЈНИ ОТРОВ? МУП Србије крије податке о сузавцу са јулских протеста!

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности није у могућности да због неиспуњавања законских обавеза казни МУП јер од Управе за трезор и Министарства финансија није добио податке за основицу новчане казне.

Протести у Београду. (Фото: Јутјуб)

Повереник се зато, како је навео у допису, обратио 8. децембра Влади Србије да обезбеди извршење решења.

– Раније су се министарства, укључујући и Министарство полиције, пре опредељивала да јавности и независним државним органима не доставе информације а да плате казну. Сада видимо да чак не желе ни да плате – каже за Маја Бјелош, истраживачица Београдског центра за безбедносну политику (БЦБП), невладине организације специјализоване за људска права и безбедносна питања.

На наводе да су раније истрајност у ћутању плаћали новцем грађана из државног буџета уместо да јавности доставе информације од значаја.

– То се сад (ћутање, прим.аут.) понавља и у случају сузавца где не можемо да утврдимо с којом опремом МУП располаже, од када је та опрема, да ли је безбедна за грађане јер све су то важне информације за грађане – каже Бјелош.

О чему МУП ћути?

РСЕ је 20. јула на основу Закона о слободном приступу информацијама од МУП-а тражио податке о години производње сузавца који су припадници полиције користили током демонстрација у Београду 7, 8. и 10. јула.

У захтеву се такође пита и да ли је полиција тада употребљавала и необележене патроне сузавца какве су нађене на улици након демонстрација.

МУП такође није одговорио ни на питање да ли су према полицијским подацима сузавац употребљавали и демонстранти.

Током јулских протеста због најаве пооштравања епидемиолошких мера, полиција је на демонстранте испалила велике количине сузавца о чему је сведочио и велики број патрона сузавца на улицама око Скупштине Србије где су се одвијали вишесатни сукоби.

Као година производње на неким патронама је уписана 2012. година, а неке су произведене пре тридесет година.

Према наводима америчког државног Центра за контролу болести и превенцију, симптоми излагања сузавцу, уз сузење и пецкање очију и слузокоже, замагљен вид, црвенило, кашаљ, отежано дисање и гушење, могу бити и опекотине или осип на кожи, а понекад се јављају и мучнина и повраћање.

Дуготрајно излагање или излагање великој дози, посебно у затвореном окружењу, може изазвати озбиљне ефекте, упозорава амерички центар.

Руска војска опкољена у Карабаху! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА