Најновије

ТРЕЋА ОРУЖАНА СИЛА ЦРНЕ ГОРЕ: По броју дугих и кратких цеви су близу војске и полиције

Црна Гора је 2005. године донела Закон о заштити лица и имовине као и Закон о детективској делатности. Доношењем ових Закона Црна Гора је регулисала материју приватне безбедности и детективске делатности. Овим Законима је регулисана делатност треће оружане силе у Црној Гори по броју дугих и кратких цијеви.

МУП ЦГ (Фото: МУП ЦГ)

Каснијим допунама ових Закона ова материја подређена је владајућој гарнитури и све њих ставља у функцију  лица које „препознаје терен“. Неподобни губе лиценце, не испуњавају услове за добијање послова на тендерима итд, итд. Таквих примера је много, од Бара до Никшића и даље…

Да би „подобни“ добили лиценце без детаљних провера побринуо се законодавац у чл. 29 Закон о заштити имовине и лица (Сл. лист ЦГ 43/18) и у члану 7 Закон о детективској делатности (Сл. лист ЦГ 29/05) где је ослободио од полагања стручног испита лица „ако има две/три/ године радног искуства у обављању послова надлежног органа, безбедоносно-оперативних послова у Војсци Црне Горе и безбедоносно информативним и обавештајним агенцијама, послова извршења кривичних и прекршајних санкција или адвокатских послова.“

Остали лиценце добијају након обуке у Полицијској Академији Даниловград.

Навешћемо само пар примера:

- МУП укида Станицу за безбедност  на железници и послове даје приватној агенцији.
- Случај крађе  у објектима „Ароме“ гдје радник обезбеђења краде новчаник и 700 евра муштерији.
- Случај у „Атлас капитал центру“ где радник обезбеђења без разлога пребија једног младића, иначе овај радник обезбеђења пролази кроз кривичне евиденције МУП-а.
- Случај Јелке Томашевић из Никшића, Радуловићи из Бара…
- Случај Будва где приватно обезбеђење уз помоћ МУП-а  врши насиље над  представницима регулаарно изабране власти!

За све ове године службе обезбеђења које обично су у власништву неког пензионисаног функционера безбедоносне струке који је увезан са актуелном влашћу добијају огромне послове од обезбеђења хотелских комплекса, марина , тржних центара, железнице, а често и за прање новца и пребијање неистомишљеника наводно случајним инцидентима на уласку у дискотеку или неки други елитни угоститељски објекат (примера је безброј).

Сматрамо да би Нова власт требало да сходно европској пракси изврши корекцију наведених Закона у Скупштинској процедури, а посебно да обрати пажњу на кадар који ће бити овлашћен за лиценцирање и који ће вршити провере, пише подгорички ИН4С.

О опозиву амбасадора ЦГ из Београда и Сарајева прочитајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА