Најновије

КАЗНЕ И ДО 150.000 ДИНАРА! Нова мера Владе Србије ступа на снагу 20. децембра, а ово је детаљан водич кроз правила

Празнични период пред нама представља и већи ризик за ширење заразе, због окупљања, као и због доласка наших људи из дијаспоре.

Кризни штаб (Фото: Јутјуб)

За разлику од странаца, који не могу да уђу у Србију без негативног ПЦР теста од 20. децембра, наши грађани по доласку у Србију могу, али под условом да 10 дана проведу у кућној изолацији или карантину, како то још називају.

Шта тачно то значи, и каква правила треба да испоштују наши људи из дијаспоре који планирају долазак у Србију од недеље.

Мера карантима у кућним условима је, између осталих, једна од кључних одредби недавно усвојених измена Закона о заштити становништва од заразних болести, или такозваног „корона закона“.

У њему се објашњава да је карантин у кућним условима мера којом се ограничава слобода кретања лица и налаже праћење здравственог стања здравим лицима која су била или за која постоји сумња да су била у контакту са лицима зараженим од заразне болести.

Даље, Закон јасно прописује да се иста мера карантина може применити и према путницима у међународном саобраћају који улазе у нашу земљу из држава са неповољном епидемиолошком ситуацијом.

Како не би било забуне, појам „карантин у кућним условима“ представља исто што и "кућна изолација" - појам који се чешће употребљава у свакодневици.

А то је управо оно што чека наше грађане из дијаспоре који одлуче да празнике проведу у Србији. Наиме, како је у понедељак одлучио Кризни штаб, од 20. децембра ове до највероватније 10. јануара следеће године сви страни држављани који улазе у Србију мораће да имају негативан ПЦР тест, не старији од 48 сати. Наши грађани могу да уђу и без негативног теста, али им следи десетодневна изолација.

- Што се тиче наших грађана који долазе из иностранства, Устав им гарантује да могу да дођу. Ако немају ПЦР тест, мораће да буду у кућној изолацији 10 дана, коју могу да прекину уколико ураде ПЦР тест и ако се покаже да је негативан - рекла је др Дарија Кисић-Тепавчевић након седнице Кризног штаба и додала да су овакве мере биле неминовне.

Шта то у пракси значи?

Санитарни инспектори на граници проверавају да ли путници имају доказ о негативном налазу ПЦР теста. У случају да путник нема ПЦР налаз, а ако је наш држављанин, санитарни инспектор му уручује решење о обавезној десетодневној кућној изолацији.

Као што је познато, то значи да грађанин коме је одређена кућна изолација не може да напусти свој дом, односно адресу на којој је пријављен. Такође, контролну поштовања ове мере врши санитарни инспектори који могу да издају прекршајни налог у случају да се грађанин не придржава кућне изолације.

И нашима се препоручује да имају тест

О томе како ће се контролисати границе током празника, али и шта саветује нашим грађанима који планирају да дођу у Србију, епидемиолог др Предраг Кон је јасно рекао:

- На границама ја то не доживљам као велики проблем. Или имају тест или немају. Да би странац ушао мора да има ПЦР негативан тест. И нашима се саветује да имају, ако немају иду у самоизолацију. Тај карантин могу да прекину тиме што ће да ураде тест у неком периоду од три дана. Ако долазе са тестом немају никакве обавезе - рекао је др Кон.

Дакле, препорука је да се тестирају и наши грађани који долазе у Србију, а то могу учинити у року од три дана по доласку.

ПЦР од 1. јануара 9.000 динара

Иначе, Влада је усвојила јуче одлуку да цена тестирања на лични захтев за стране држављане износи 18.000 динара, док је за наше држављане цена до краја године непромењена и она износи 6.000 динара. Али од 1. јануара 2021. године, цена тестирања на лични захтев за домаће држављане износиће 9.000 динара, дакле 3.000 више.

Апел је да они који желе да се тестирају на лични захтев да заказивање тестирања обаве искључиво електронским путем.

Грађани, страни држављани са одобреним боравком у нашој земљи, као и страни држављани без одобреног боравишта (туристи), могу на једноставан и брз начин да закажу термин у некој од 26 лабораторија у 23 града и општине у Србији на адреси еУправе.

Да би се користила услуга еЗаказивање за ПЦР тестирање на лични захтев, није потребно да се грађани региструју на порталу еУправа. Потврду да сте успешно заказали термин добијате на имејл који сте навели, као и СМС поруку.

Казне до 150.000 динара

Наравно, као и за свако непоштовање мера и правила, тако је и у овом случају прописана казна. Како се наводи у закону, уколико особа одбије или крши меру кућне изолације, „корона закон“ предвиђа новчану казну у износу од 50.000 до 150.000 динара.

Излишно је понављати да осим одговарања пред законом, постоји и морална обавеза да поштујемо прописе како би пре свега заштититили себе и своје ближње од претеће опасности ковид инфекције.

Знамо да су наши грађани који живе и раде у иностранству жељни чашице разговора и дружења са породицом и пријатељима у Србији. То им и је и у доба епидемије омогућено, али уколико планирате да безбедно проведете празнике у својој земљи, осигурајте се ПЦР тестом да нисте заражени или пак испоштујте десетодневну изолацију како нико не би био доведен у опасност по здравље.

Уосталом, лекари и чланови Кризног штаба недељама уназад указују да нам нису неопходне специјалне мере за Нову годину и славу свети Никола, већ да се треба придржавати постојећих.

- Апеловала бих на све да ове године прославимо велике празнике у најужем кругу своје породице и да се и тада придржавамо свих превентивних мера колико је год то могуће - истакла је др Кисић-Тепавчевић.

С друге стране, треба имати на уму да је на снази ригорозна процедура повратка у многе земље, а нарочито оне у којима живи и ради велики број наших грађана, као што су Немачка, Аустрија, Швајцарска, Италија...

Многи се питају има ли смисла путовати у Србију ако ће десет дана провести у изолацији, а затим још десет дана карантина у земљи у коју се враћају, или пак нови свеж ПЦР налаз у државама у којима то може да замени карантин.

Руски ратни брод стигао до Сирије, крстареће ракете спремне да полете као из праћке! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА