Најновије

ОПШТИ ХАОС! Рат политичара и струке на Кризном штабу!

Између епидемије и економије, између умирања од короне и умирања од сиромаштва - тако се најсуровије, али и најтачније може описати клацкалица на којој се налази Кризни штаб. У јавности се све чешће чују различити ставови струке и економско-политичког дела Кризног штаба. Сукоби због радног времена и ограничавања рада угоститељских и продајних објеката - једни су за општије мере, а једни заговарају економске интересе и продужетак радног времена. Епилог: по свему судећи ситуација и у викенду пред нама остаје непромењена - нема одласка у кафиће, тржне центре, заборавите на фризера.

Кризни штаб. (Фото: srbija.gov.rs)

Пред данашњу седницу Кризног штаба и исчекивање нових мера слушали смо опречне ставове – струка на једну, а политика на другу страну. Како преноси РТС све се завршило тако што ће постојеће мере против коронавируса остати на снази и током викенда. Ипак, од понедељка се продужава радно време установа културе до 21 сат. Нова седница Кризног штаба заказана је за понедељак у 8 часова и тада ће поново бити разматране и прецизиране противепидемијске мере.

У исчекивању нових мера и одлука, поједини чланови медицинског дела Кризног штаба изричито су били против продужетка рада угостителсјких и продајних објеката. Са друге стране, политичари и заступници привредних интереса вапе да се омогући дуже радно време.

“Медицински део Кризног штаба је рестриктивнији и то је нормално, не можемо да водимо рачуна о економским стварима, мада смо свесни да је то важно”, рекао је Кон.

Ипак, зарад општег интереса Кон се залаже за “примирје”.

“Неко чува привреду, неко здравство. Различити су аспекти. Ако се нападамо нисмо ништа уради, јер вирус вршља”, рекао је Кон.

На питање да ли ће бити опуштања мера, доктор Кон, ипак, сматра да то није реално.

“Мислим да су то добре жеље и намере, све мислим најбоље о томе, али не мислим да је реално. Ником од нас није лако, у овој ситуацији је изузетно важно да се релаксирају интензивне неге у болницама, да се крива довољно спусти да бисмо могли да говоримо о опуштању мера”, казао је Кон.

Још оштрији и изричитији био је Конов колега из Кризног штаба Срђа Јанковић.

“Тренутна ситуација не дозвољава и не оправдава релаксирање мера”, сматра Јанковић.

Вапаји за очување привреде

Међутим, све су јачи гласови који заговарају страну привреде и интересе оних који већ дуго или не раде уопште или раде уз драстична ограничења.

“Апсолутно сам против забране кретања, увешћемо је ако буде потребно, али купујемо сваки дан”, рекла је премијерка Ана Брнабић пре три дана и најавила  је да уколико бројеви наставе да падају, да је могуће да се радно време појединих објеката продужи на викенд, и то до 14 или 15 часова.

Према сазнањима Нова.рс, тржни центри су се лагано спремали да овог викенда отворе своја врата, али од тога, по свему судећи, неће бити ништа. Медицина је, изгледа, победила, привреду, барем овог викенда.

Из Привредне коморе Србије чули су се вапаји, да се предстојећа два викенда искористе и приходима омогући опстанак појединих компанијама.

“Морају да се поштују мере и да држава уведе најригорозније контроле, али и да очувамо економију. Два следећа викенда доносе двомесечни или тромесечни приход појединим компанијама и значајни су за њихов опстанак. Моја најургентнија порука и молба епидемиолозима да још једном размисле да ли су мере дале озбиљне резултате, да ли су адекватне и да ли постоји алтернатива. Сви се залажемо за примену добрих и адекватних мера, али морамо наћи и најбољи начин да се сачува привреда”, поручио је Чадеж.

Овакав став порџао је и заменик градоначелника Београда Горан Весић. Он се залаже и апелује на Кризни штаб да се нађе начин да викендом раде малопродајни и угоститељски објекти. Весић упозорава да се ови сектори налазе у јако тешком стању.

“Имамо разумевања за очување јавног здравља, али морамо, као и увек, да нађемо меру између очувања здравља грађана и рада привреде. Ако привреда не буде радила неће бити новца ни за чување јавног здравља”, рекао је Весић за Студио Б, преноси Беоинфо.

Он је истакао да је важно да у предстојећим месецима очувамо привредну активност, једнако као и здравље људи.

“Република Србија је до сада више од шест милијарди евра дала привредницима и грађанима како би лакше преживели све последице епидемије. Зато ће став Београда за предстојећу седницу Кризног штаба бити подршка Привредној комори да се омогући рад викендом, макар до 17 сати колико је и радним данима и то не само малопродајним објектима већ и угоститељима”, казао је Весић.

Док се ствари ломе између привреде и очувања здравља, на респиратору су бројни пацијенти, али на вештачком дисању  уз помоћ државних минималаца је привреда. Одлуке нису лаке, али здрав разум каже да би приоритет требало да буде здравље, све док не осване неки нови “црни петак”, а ту су и Свети Никола, Нова година, Божић…

Милитанти кренули у муњевиту офанзиву на град, али онда су их сачекали они! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА