Најновије

СКУПШТИНИ ДОСТАВЛЈЕН ПРЕДЛОГ ИЗМЕНА ЗАКОНА О СЛОБОДИ ВЕРОИСПОВЕСТИ: Желе да се усвоји по скраћеном поступку!

Влада Црне Горе доставила је данас Скупштини Предлог измена Закона о слободи вероисповести и предложила усвајање по скраћеном поступку.

Скупштина Црне Горе. (Фото: skuptina.me)

У образложењу се наводи да су спорне одредбе Закона изазвале огромно незадовољство и да је њихов неуставни и дискриминаторски карактер угрозио мир, општу правну сигурност и интересе великог броја грађана - верника.

- Зато је неопходно да у најкраћем року буде елиминисана могућност њихове евентуалне примјене - наводи се у захтеву Владе о скраћеном поступку.

Истиче се да се предложеним изменама прецизирају правила о упису цркава и верских заједница у Јединствену евиденцију.

Наглашава се да се обезбеђује правна сигурност и извесност и уклањају дискриминаторне и неуставне одредбе којима су директно и грубо угрожена прва и интереси верника, али и мир и безбедност целокупног друштва.

- Истовремено се обезбеђује признање и заштита стечених права и равноправности свих цркава и верских заједница у Црној Гори - додаје се у образложењу.

Црногорска Скупштина је у децембру прошле године усвојила Закон о слободи вероисповести или уверења о правном положају верских заједница, којим се предвиђа отимање имовине и светиња Српске православне цркве (СПЦ) и њених епархија у Црној Гори, након чега су почеле вишемесечне протестне шетње у више градова.

Влада Црне Горе јуче је утврдила предлог измена Закона о слободи вероисповести.

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Јоаникије рекао је да су Митрополија и остале епархије СПЦ у Црној Гори задовољне предложеним изменама Закона о слободи вероисповести јер тај акт није дискриминаторски и не атакује ни на једну верску заједницу у држави.

Он сматра да су новим актом све верске заједнице коначно једнаке.

Нове америчке санкције Русији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА