Најновије

„И камен би проплакао“ – Црногорска национална заједница: У Београду се осјећамо као зечеви, нико нас не признаје

Положај Црногораца у Србији је никад гори, поручују из Црногорске националне заједнице Београда. Подсећају да је број Црногораца опао са 150 хиљада, колико их је било 1981. године, на садашњих 37 хиљада.

ЦГ (Фото: Јутјуб)

Узрок таквог стања је, према њиховој оцени, „небрига саме државе Црне Горе, а како поручују, не очекују, ни од нове власти бољи однос“.

Може се, поручују из Црногорске националне заједнице Београда, дискутовати о положају Црногораца у Србији, јер он, како тврде одавно није био гори.

Тамо већина, кажу, не признаје „црногорску нацију“.

“Узрока таквог стања има више, и субјективних, и небриге саме државе Црне Горе која није поклањала много, последњих 30 година од српског национализма положају Црногораца и уопште идентитету”, каже Мирко Зечевић, председник Црногорске националне заједнице Београд.

Потпреседница Јелена Ђуровић казала је да се посебно у Београду „осећају несигруно“.

“Немамо начин ни да се сретнемо, ни да се видимо немамо просторије, наша Амбасада је силована графитима, не можемо да уђемо тамо, ми се осећамо као зечеви који ако неко крене да нас нападне нико се не би радовао, али никога не би интересовало”, казала је она.

Црногораца је, додаје, у Србији 1981. било око 150 хиљада, да би тај број на попису 2011. опао на близу 37 хиљада.

У националној заједници Црногораца у Београду се, кажу, питају зашто црногорски амбасадори, Управа за дијаспору и Влада ћуте на асимилацију десетина хиљада националних Црногораца у суседној држави?

“Црногораца у Београду по попису има 9000. Шале, забаве на рачун тога да су Црногорсци опсели Врачар, где сам ја била одборница, да овде има има неколико десетина Црногораца који воде Београд. То су невероватне глупости”, сматра Ђуровић.

“Овде је наравно више оних који се осећају или како кажу да су Срби, и неки од њих чак организовано раде против црногорског националног културног идентитета и против оних који се боре за постојање, и афирмацију црногорског културног идентитета”, каже Зечевић.

У Црногорској националној заједници упркос свему, покушавају, кажу, да анимирају и матичну државу и Србију, како би се изборили за своја права.

Очекују помоћ нове власти у Црној Гори

“С обзиром на састав Владе који видимо, ми не очекујемо много, ми ћемо се и даље борити за положај и посебна права која су регулисана у Србији. Полажемо наду да ће управа за дијаспору ипак повести рачуна, јер је ово борба, борба за идентитет Црногораца у Србији је борба и за саму Црну Гору”, каже Зечевић.

“Али сто се тиче порука које стижу ја мислим и од неких чланова те нове коалиције, када неко каже да Црногорци не постоје да су милогорци или шта већ, који то прећуткују ја се дупло плашим”, истакла је Ђуровић.

Како Мило Ђукановић пузи пред НАТО алијансом,. прочитајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА