Најновије

AKO НЕКОМ ЈОШ НИЈЕ ЈАСНА РАЗЛИКА ИЗМЕЂУ ПРАВОСЛАВЉА И РИМОКАТОЛИЧАНСТВА: Папа одобрио - Вакцина прављена с ћелијама фетуса је прихватљива

Света столица је католицима поручила да је морално прихватљиво користити вакцину против короне чак и ако су за њену производњу коришћене ћелије побаченог фетуса. Ватикан је изјавио да није увек могуће добити вакцину која нема етичку дилему. Данашње саопштење дозвољено је након што га је одобрио папа Фрања.

Папа Фрањо (Фото: Јутјуб)

Речено је да тумачење Конгрегације за доктрину вере наводи да су такве вакцине дозвољене све док не постоје алтернативне и “морално беспрекорне” вакцине.

Конгрегација за доктрину вере обратила се јавности поводом овог питања јер су имали бројне захтеве да објасне да ли би наведена вакцина могла бити прихвац́ена.

Како је раније у одвојеној изјави америчким католицима прошле недеље појаснила Бискупска конференција САД-а, вакцина која су произвеле компаније Фајзер и Модерна у одређеној су мери повезане са ћелијама ткива фетуса побачених у прошлом веку.

Данашње саопштење дозвољено је након што га је одобрио папа Фрања.

Учења Католичке цркве кажу да је абортус тежак грех, али да је тренутно вакцина на тој основи најбољи избор. Истакнуто је да је употреба таквих вакцина дозвољена због опасности које представља пандемија, али да то ни на који начин не значи учешц́е у побачају, из којег потичу ц́елије коришц́ене за производњу вакцине.

Објаснили су да вакцина која не представља етичку дилему није увек могуц́а.

Такође су поменули и друге околности у земљама у којима вакцине “нису доступне лекарима и пацијентима без моралних проблема” или где посебни услови складиштења или транспорта отежавају њихову дистрибуцију.

“Иако се различите вакцине могу дистрибуирати у одређеној земљи, здравствене власти не дозвољавају грађанима да одаберу вакцину за вакцинацију. У тим случајевима је морално прихватљиво користити вакцине у којима има ћелија абортираног фетуса”, став је Ватикана..

Ватикан није објавио да ли ц́е и којом вакцином бити вакцинисан папа Фрања.

Извор: Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА