Најновије

РУСИЈА ШАЉЕ СТОТИНЕ ВОЈНИКА У АФРИКУ: Помно прате ситуацију на терену

Русија је послала додатних 300 инструктора у Централноафричку Републику за обуку националне војске, објављено је у уторак, 22. децембра, у руском Министарству спољних послова.

Руси у ЦАР (Фото: РИА Новости)

„Помно пратимо развој ситуације у Централноафричкој Републици (ЦАР). Озбиљно смо забринути што су догађаји последњих дана довели до оштре деградације безбедносне ситуације у овој држави.

Опозиција, коју је предводио бивши председник Ф. Бозизе, коме је одлуком Уставног суда ускраћена регистрација као кандидата за предстојеће председничке изборе 27. децембра, мобилисала је своје присталице и илегалне оружане формације (IAF) да организују „кампању“ до главног града ЦАР Бангуа. Ситуацију је додатно погоршала одлука челника шест илегалних оружаних група да откажу Политички споразум о миру и помирењу у земљама ЦАР-а, који је основни за централноафричко становништво, потписан 6. фебруара 2019. у Бангуу.

Напредовање паравојних група кроз територију земље, чије су акције добро координисане и финансиране споља, стекло је карактер масовног напада с циљем дестабилизације унутрашње ситуације и нарушавања изборног процеса.

У ствари, побуњеничке снаге извршиле су заузимање градова и места, праћено сукобима са војним јединицама Оружаних снага ЦАР-а и локалних извршних власти.

Међународна заједница осудила је ове насилне радње и све радње које би могле представљати претњу по безбедност и одржавање избора у ЦАР-у, позивајући на стриктно спровођење свих страна Мировног споразума из 2019. Генерални секретар УН А. Гутереш и председник Комисије Афричке уније М. Факи Махамат, као и чланови Савета безбедности УН.

Да би одбио јуриш илегалних оружаних група, укључен је контингент Мултидисциплинарне интегрисане стабилизационе мисије УН-а у ЦАР (MONUSCA), који сарађује у тесној координацији са јединицама централноафричке војске.

Питање додатног јачања MONUSCA-е решава се пребацивањем дела мировњака из Мисије УН у Јужном Судану (UNMISS), а војска из Руанде такође се упућује у ЦАР на основу билатералних споразума.

Русија је, у оквиру пружања помоћи Бангу у јачању одбрамбене способности Централноафричке Републике, одмах реаговала на захтев свог руководства и послала додатних 300 инструктора за обуку припадника националне војске.

Одговарајуће обавештење руска страна је поднела Комитету Савета безбедности УН 2127 о санкцијама против Централноафричке Републике.

Позивамо све конструктивне политичке снаге у ЦАР-у на дијалог, мирно решавање спорних питања у вези са припремом за опште изборе.

Морају се осигурати услови за мирно, транспарентно и слободно гласање. Сматрамо важним максимизирати потенцијал УН-а и МОНУСЦА-е, као и Афричке уније и Економске заједнице држава Централне Африке (ЕЦЦАС) како бисмо Бангуију пружили свестрану подршку у овом тешком периоду за централноафричке народе “, наведено је у Министарству спољних послова Русије.

Из које српске фабрике се снабдева шведска војска, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА