Најновије

ЊЕГОВИ МЕЦИ СУ УБИЛИ ЧАУШЕСКУА: Извршио прву ликвидацију која се преносила на телевизији и већ 31 годину нема мира (ФОТО/ВИДЕО)

Током једине крваве смене комунистичког режима у Европи са смртним исходом, тадашњи председник Румуније Николаје Чаушеску је са својом супругом Еленом хеликоотером побегао из престонице, најпре у његову резиденцију у Снагову, а одатле у Трговиште, где их је ухватила локална полиција. Након што су предати војсци, 25. децембра 1989. војни преки суд осудио их је на смрт.

Пред стрељање (Фото: Архивска фотографија)


Пре него што су убијени, Чаушеску је отпевао део "Интернационале" и рекао да ће историја показати да је он био у праву, док је његова супруга викала присутнима да иду дођавола. Егзекуцију над Чаушескуовима извршио је официр Јонел Бојеру. Он је био један од тројице у стрељачком воду а горка сећања на тренутак када их је поставио пред зид и покосио својим калашњиковим оживео је много година касније. 

- И данас сам нервозан кад о томе говорим. Прекинуо сам два живота. У рату је то прихватљиво, али много је теже кад убијеш ненаоружане људе. То никоме не бих пожелео, иако је мени убијање људи посао - говорио је Бојеру 2014. године. 

Он је тада истакао да не жали што је баш он означио крај Чаушескуове тираније и владавине страха и немаштине. И његова породица је била међу милионима прогоњених.

Он је тада истакао да не жали што је баш он означио крај Чаушескуове тираније и владавине страха и немаштине. И његова породица је била међу милионима прогоњених.

Бојеру верује да су баш његови меци убили Чаушескуове јер је, кад је почео да пуца, видео да се један од тројице чланова стрељачког вода скаменио на неколико тренутака, а други је заборавио оружје да стави на аутоматски начин рада па је успео да испали само неколико појединачних хитаца.

Широм света је и дан данас познато да су Чаушеску и његова супруга Елена били веома заљубљени, а пар је чак и тражио да умре заједно, што им је и одобрено.

- Устрелио сам их веома брзо. Сматрам да сам им омогућио да умру достојанствено - додаје.

Гроб Чаушескуових, званично, не постоји. На гробници где су сахрањени стоје имена два генерала са датумом смрти који одговара датуму смрти брачног пара Чаушеску. Држава је одбила све захтеве породице и следбеника да се посмртни остаци пренесу у неки маузолеј или цркву и да им се гроб обележи.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА