Најновије

The National Interest: Вашингтон подстиче Русију и Кину на стварање антиамеричког пакта

Вашингтон треба да преиспита своју политику према Русији и Кини, јер наставак садашњег курса може довести до жалосних последица, упозорио је свој државни врх ауторитетни амерички лист The National Interest.

Путин и Ђинпинг (Фото: kremlin.ru)

Указао је да тренутна америчка политика према те две земље, што је посебно рискантно у случају Русије, крије три опасности: могућност директног сукоба Москве и Вашингтона у регионима где се сусрећу лицем у лице, на пример у Сирији; повећање броја Руса који верују да је заоштравање једини могући развој односа са Сједињеним Државама; и могућност да Русија и Кина направе војни пакт.

National Interest истовремено процењује да се у свету повећава вероватноћа нуклеарне конфронтације јер Вашингтон настоји да одржи своју хегемонију, потцењујући последице америчких спољнополитичких одлука.

Исти лист посебно наглашава: Сједињене Државе су у конфронтацији са „непотребним противницима“ - Русијом и Кином, а ослањају се на „непоуздане савезнике“, међу којима је и НАТО.

У тексту се указује да је Русија деловала опрезно све док проширење НАТО није дотакло бивше совјетске републике, а САД су - да би омогућиле ширење алијансе - Летонији и Естонији дозволиле да лише грађанских права своје грађане руског порекла.

The National Interest износи претпоставку да би и Русија и Кина више волеле нормалне односе са Сједињеним Државама него формирање било каквог антиамеричког савеза. И закључује:

„Савези би требало да буду средство америчке политике, а не циљ. Хтели ми то или не, историја се увек понавља. Они који се опиру да то прихвате – ризикују да се нађу на погрешној страни“.

Председник Русије испунио жељу дечаку који болује од леукемије. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА