Најновије

НИШТА ОД ДОЧЕКА НОВЕ ГОДИНЕ? Ово су могуће нове мере за празнике!

Јуче је усвојена нова мера да овог викенда све продавнице, тржни центри, фризерски и козметички салони и угоститељски објекти поново раде до 20 часова.

Ватромет. (Фото: pixabay. com)

Кризни штаб ће коначне мере за Нову годину донети у понедељак или уторак. Ресторани и кафићи радиће или до 17 или до 20 часова, а ако број заражених настави да пада, могуће је и да ће радити до 22х.

Нову годину сигурно нећемо дочекати у кафанама, клубовима или кафићима, одлука је медицинског дела Кризног штаба, а коначне мере за дочек биће донете у понедељак или уторак.

Према најавама, ресторани и кафићи радиће или до 17 или до 20 часова, а ако број заражених настави да пада, могуће је и да ће бити отворени до 22 сата.

Иначе, јуче је усвојена нова мера да овог викенда све продавнице, тржни центри, фризерски и козметички салони и угоститељски објекти поново раде до 20 часова.

Нема попуштања

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић истиче да нема шансе да грађани Србије нову, 2021. годину, дочекају у кафани, нити на неком другом организованом дочеку.

- Одложите славља да бисмо победили ову заразу! Нову годину сигурно нећемо славити као што смо то чинили пре. Медицински део Кризног штаба неће се сложити да клубови, ресторани и кафићи раде до 1 или 2 сата иза поноћи. Никако не смемо да ризикујемо и допустимо окупљања, јер бисмо тако већ озбиљну ситуацију учинили још гором. Епидемиолошка слика јесте за нијансу боља него што је била, бројке полако падају, али далеко смо од тога где бисмо желели да будемо. Болнице су нам и даље пуне, поготово у великим клиничким центрима у Београду, Нишу, Новом Саду и Крагујевцу - каже др Тиодоровић за Информер.

Он додаје да нема потребе за забраном кретања у новогодишњој ноћи, али се морају поштовати све мере.

- Можемо ми дочекати нову 2021. годину, али у кући, са својом породицом, без велике гужве. Можемо је чак дочекати и на зимовању, у хотелу, али морамо поштовати све епидемиолошке мере. Маска, дистанца и без великих окупљања - то је најважније! Сви бисмо ми волели да Нову годину дочекамо као некад, али не смемо се играти. До када ће тачно трајати радно време 31. децембра и у првим данима јануара одлучићемо у понедељак. Тек када будемо видели епидемиолошке параметре за петак, суботу и недељу имаћемо довољно материјала да донесемо најбољу објективну одлуку - нагласио је Тиодоровић.

Према његовим речима, угоститељски објекти највероватније ће радити 31. децембра до 20 сати, док ће 1. јануара све у Србији бити затворено.

- Другог јануара ће радити само продавнице прехрамбених производа и достава хране, као и апотеке и пумпе у делу за точење горива - каже Тиодоровић.

Да би масовно окупљање за дочек Нове године само погоршало ситуацију са бројем заражених, упозорава из ковид-болнице у Батајници доктор Михаило Илле!

- Ко жели да буде прикључен на апарате слободно нека слави у великом друштву! Не знам зашто је тако тешко да се сви мало стрпе. Помозите нам, јер тако помажете и себи! Морамо да будемо одговорни. Болнице нам се пуне. Радимо седам дана у недељи, од осам до 12 сати дневно. Без одмора. Ми јесмо плаћени за овај посао, али не и за овакве услове, не и за људску себичност - упозорава др Илле, који сматра да све мере треба да буду на снази за време новогодишњих празника!

Русија постаје снажнија за 14 нуклеарних подморница! Више о томе ОВДЕ.

Извор: 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА