Најновије

УТВРЂЕНО КАКО ЈЕ ИКОНА ДОСПЕЛА ДО ДОДИКА: Из Донбаса преко Москве и Београда до Бањалуке

Икона, коју је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик поклонио министру спољних послова Русије Сергеју Лаврову, нелегалним путевима је из Донбаса доспела у БиХ преко Русије и Србије, пише украјински поетал Espreso.tv.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Дана 29 маја 2018. године у Бањалуци је икону Додику, који је тада био председник Републике Српске, поклонио председник Удружења ветерана Војске Републике Српске Душко Вукотић, преноси Espreso.tv, позивајући се на свој балкански извор.

О овоме је говорио Драган Савић, бивши шеф Удружења ветерана Војске РС, у интервјуу Небојши Вукановићу, посланику опозиционе Српске демократске странке (СДС) у Парламенту Републике Српске.

Вукановић је на свом блогу објавио разговор са Савићем.

„Вукотић је икону донео из Донбаса, преко Русије и Београда“, рекао је Савић, додајући да он не зна да ли је Вукотић имао неке пратеће папире, као што је то случај у оваквим околностима.

Према информацијама објављеним у јавности, Душко Вукотић је у Донбас отишао 2018. године као председавајући Удружења ветерана Војске Републике Српске како би учествовао на састанку удружења „Наследници победе“ (ова организација активно ради на Криму и у Донбасу). Представници власти Луганска и Доњецка су наводно предали шефу српских ветерана икону с ликом Светог Николе, коју је он потом донео Додику.

„Овим је оповргнута изјава Додикових представника да је икона последњих 15 година била у власништву породице из Бањалуке“, наводи се у материјалу.

Дан пре је Радован Ковачевић, саветник Милорада Додик рекао у ТВ интервјуу:

„Икона је била у приватном власништву породице из Бањалуке, која је поседује више од 15 година. Они су желели су да ова икона буде поклоњена Лаврову.“

„Наравно, икона има сентименталну вредност, јер то је православна икона која је освештана, али нема значајнију материјалну вредност“, рекао је Ковачевић.

„Каква породична икона, све су то лажи и преваре“, рекао је Савић коментаришући ову изјаву.

Сам Вукотић, који је икону наводно донео из Донбаса и поклонио је Додику, није ни потврдио нити демантовао ове оптужбе, рекавши само да истрагу треба да води Интерпол.

„Немам намеру да се браним и тиме храним разне умоболнике! Оно што сви знају, па и ја јесте да Интерпол ради на овом случају. Дакле највећа светска безбедоносна агенција! Нека људи раде свој посао! Увек сам им доступан као и свим агенцијама у држави у којој многи од нас живе међу лудацима жељних медијске пажње!“, рекао је Вукотић новинарима.

Подсетимо, Русија је већ вратила Босни и Херцеговини стару украјинску икону, коју је Лаврову поклонио Додик. Скандалозни поклон стар је најмање 300 година.

Амбасадор Украјине у БиХ Василиј Кирилич захтева да се ова реликвија врати Украјини.

Каква велика промена се догодила у Бањалуци, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Балканрус

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА