Најновије

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Дочек Нове године - почетак новог таласа короне у Србији?

Док Влада отеже са одлуком, многи планирају дочек. Епидемиолози упозоравају да би то преплавило болнице. Али, чини се да инспекције гледају кроз прсте - чак и кад се снимци илегалних журки појаве на друштвеним мрежама.

Корона у Србији (Фото: Јутјуб)

На седницама Кризног штаба о новогодишњој ноћи прича се већ данима, али се одлажу одлуке о томе каква ће правила важити. Према последњој најави премијерке Ане Брнабић, одлука ће бити саопштена у уторак (29. децембар), само два дана пред дочек, пише Дојче веле.

Марко (право име познато редакцији) и његово друштво додуше прате шта ће Влада одлучити, али су већ решили: изнајмили су стан за журку у новогодишњој ноћи. "Ми смо завршна година средње школе. Ово је последња Нова година коју ћемо провести заједно, а раније смо планирали да негде отпутујемо", каже Марко за ДВ.

- Одавно се више не дружимо као раније, већ смо подељени у групице због страха од вируса. Тако смо донели одлуку да пронађемо стан преко портала Букинг за ту ноћ, што исто није било лако, већ их је пуно издато. Неће нас бити пуно, али макар ће неколико нас бити заједно те ноћи - каже и додаје да неки од пријатеља још чекају да им родитељи допусте то славље.

Тако ће Марко и другари ући у сиву зону. Наиме, уколико Влада нешто драстично не промени, остаће забрањена организована окупљања више од пет особа. Док није баш јасно да ли то важи за сопствена четири зида, изнајмљивање стана за потребе журке би могло да се броји у прекршаје.

Једна двадесетогодишња девојка из Београда ће са својим партнером окупити друштво код куће. За ДВ каже да им долазе само блиске особе.

- Желимо да се забавимо и побегнемо од стреса који нас је задесио. Пратимо мере, али не верујем да ће бити оштрије и то свакако неће изменити наш план. Не верујемо да би нас неко пријавио, нити бринемо за долазак инспекције, стан је довољно велики за нас - рекла је.

Додаје да ће бити укупно десетак пријатеља и резонује овако: са тим људима се виђа свакодневно па, ако је неко од њих имао корону, онда је имала и она.

Премијерка Ана Брнабић је објаснила доношење одлуке тек у уторак тиме да ће тако одлука бити "правовремена".

- Медицински део брине о заштити здравственог система и здравља грађана, а ја као председница владе и остали привредни део Кризног штаба морамо да сагледамо и неке друге ствари, како те мере утичу на привреду - рекла је Брнабић.

Епидемиолог Предраг Кон је током викенда рекао да је "медицински део" Кризног штаба спреман на протест у случају да се попуштање мера одужи, и да је против организованих дочека Нове године.

- Славље уз певање је потпуно неприхватљиво и никако не сме да буде дозвољено -  каже Кон, пренео је ДВ.

Следи нам страшан слом, народ мора на улице да прекине ово лудило. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА