Најновије

ПОМПЕО ОСУО ПАЉБУ ПО ТУРЦИМА! Огромне критике америчког државног секретара на заседању НАТО-а

Амерички државни секретар Мајк Помпео искористио је последњи овонедељни састанак НАТО-а, да оштро критикује Турску, наводећи да то што је купила руски оружани систем представља "поклон" Москви.

Мајк Помпео. (Фото: ria.ru)

То је потвдило чак пет неименованих дипломата и званичника, наводећи да је Помпео на видео конференцији министра спољних послова у уторак, која није била отворена за јавност, рекао да Турска подрива безбедност НАТО-а и ствара нестабилност у источном Медитерану у спору са Грчком и Кипром око резерви гаса.

Помпео, који напушта функцију државног секретара у јануару 2021. године, рекао је шефу турске дипломатије Мевлуту Чавушоглуу да је Турска погрешила што је послала сиријске плаћенике у Либију, као и у сукоб око Нагорно-Карабаха.

То је изазвало и оштре критике савезника на рачун Турске током састанка, пре свега Француске, Грчке и Луксембурга, као и против-оптужбе Чавушоглуа, наводе дипломате.

Тон у којем је протекао састанак описан је као "умерен", али с више сукоба него што је уобичајено када је у питању НАТО, наводи Ројтерс.

Неименовани амерички званичник рекао је да је то била "искрена дискусија иза затворених врата", али је одбио да говори о детаљима.

- САД су позвале Турску у више наврата да реши питање С-400 (руског система наоружања), да прекине да користи сиријске борце у страним конфликтима и да заустави провокативне акције у источном Медитерану - навео је тај званичник.

Чавушоглу је данас изјавио да не може да коментарише састанак који је био поверљив.

- Морали смо да купимо (систем наоружања) од Русије јер нисмо могли од наших савезника - поручио је Чавушоглу додајући да је на састанку указао на разлике између две земље и отворена питања.

Неименовани извори из Турске, који су упознати са састанком, рекли су да је Помпео изнео "неправедне оптужбе" и да није постојао "уједињени фронт" против Турске.

Како су навели, Турска је отворена за преговоре са Грчком у источном Медитерану, без предуслова.

Лидери ЕУ ће, иначе, 10. децембра размотрити увођење санкција Турској због спора око гаса у Средоземном мору.

Руски стелт дрон тестирао нове могућности! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА