Најновије

"СРБИЈА НАМ ЈЕ НАЈБЛИЖА" Абазовић: Изручење Маровића био би велики корак ка побољшању односа Београда и Подгорице

Потпредседник црногорске Владе Дритан Абазовић изјавио је да би велики корак за побољшање односа Београда и Подгорице било изручење бившег високог функционера ДПС-а Светозара Маровића осуђеног у Црној Гори за кривична ђела.

Дритан Абазовић. (Фото: Јутјуб)

"Изручење Маровића смо тражили и верујемо да треба да окренемо нови лист у односима са Србијом, која нам је у сваком смислу најближа и историјски и традиционално и породично, али свакако и са осталим земљама региона. Ми смо нова Влада и не можемо да носимо као терет негативности претходне. Желимо да кренемо од нуле у међувладиним односима", рекао је Абазовић.

Он је навео да је Црна Гора поднела нови захтев за изручење Маровића, председника некадашње државне заједнице Србија и Црна Гора, додајући да је он "оптужен за најтежа кривична дела" и да је "много штете нанео буџету и грађанима Црне Горе".

"Сматармо примјереним да Србија спроведе његово изручење у духу партнерства у и добрих односа", додао је Абазовић.

Абазовић, који је лидер Грађанског покрета УРА, је рекао да не стоји замерка председника Србије Александра Вучића да би бољим односима две земље одлучујуће допринело повлачење одлуке Црне Горе о протеривању амбасадора Србије у Подгорици Владимира Божовића, напомињући да ту одлуку донела претходна Влада.

"Што се тиче Божовића, ова Влада га није прогласила непожељном особом, то се десило пре него што је она изабрана, додуше недељу дана пре, али заиста не разумем како нама неко жели да свали кривицу за одлуке донесене у периоду кад нисмо били на овим функцијама", додао је Абазовић.

Он је рекао да ће Црна Гора именовати другог амбасадора у Србији, јер тако жели да пошаље поруку да је наступила нова ера у односима две земље.

"Наша рука је пружена и званичници Србије су више него добродошли у Црну Гору, као што ћемо и ми, надам се, имати прилику да будемо гости код њих у Београду“, рекао је Абазовић.

Поводом тензија у Црној Гори око усвајања измена Закона о слободи вероисповести, Абазовић је рекао да то није морао да буде први закон који ће нова владајућа већина усвојити, али да је свакако морао да буде међу првима, с обзиром на велике тензије које је изазвао прошле године у Црној Гори, велике протесте и чињеницу да је то знатно утицало и на изборне резултате.

"С циљем стварања атмосфере да 2021. година буде релаксиранија и опуштенија, сматрамо се одговорним да ту тачку склонимо са дневног реда“, навео је Абазовић.

Он је додао да су изменама у тај Закон убачене норме којима се значајно побољшава његов текст и све верске заједнице доводе у равноправан положај.

Абазовић је навео да би, да је он бирао, први закон који би усвојила нова већина био онај о пореклу имовине.

Он је додао да очекује да ће тај закон бити усвојен на пролеће и да ће отворити пут борби против корупције и криминала.

ДПС покушао да изведе "пузајући државни удар"

Донедавно владајућу ДПС црногорског председника Мила Ђукановића оптужио је да је у понедељак покушала да изврши "пузајући државни удар" тако што је у Државној изборној комисији (ДИК) покушала да спречи попуњавање упражњеног посланичког места.

"То је крајње противзаконито и противуставно и против свих чланова ДИК-а биће поднесене кривичне пријаве. То је нешто невиђено, не само у црногорској демократској пракси, већ и у свету", рекао је Абазовић.

Он је истакао да је нова Влада Црне Горе почела "демонтажу система" смјенама на руководећим мјестима у систему безбједности.

"Процес је отворен, за 15 дана Влада није могла да отвори све ствари и промени оно што је 30 година таложио један систем, али сада је полако кренула демонтажа", навео је Абазовић.

На питање да ли му прете због најаве обрачуна са криминалом и корупцијом, одговарио је потврдно.

"Прите ми, али не бих ту тему третирао по принципу да од себе правим жртву. Сви нека наставе да се баве активностима које мисле да им нешто значе или да ће им донети профит. Немогуће је тим путем да ме поремете“, рекао је Абазовић.

Војска кренула у напад, а онда се појавила руска авијација! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА