Најновије

ПОБУНА ГЕНЕРАЛА ПРОТИВ ЗЕЛЕНСКОГ! Ништа од мобилизације, народ неће да ратује са Русијом

Председник Украјине Владимир Зеленски добио је подршку милитантног дела политичара због изјаве да ће у случају рата са Русијом мобилисати цели народ укључујући и жене.

Зеленски (Фото: president.gov.ua)

Први председник Украјине Леонид Кравчук је похвалио Зеленског назвавши га правим  патриотом. На другој страни генерали који су ратовали у Донбасу међу којима је и  заменик руководиоца  Савета  безбедности  и одбране Украјине Сергеј Кривонос су против  размишљања да се крене у рат са Русијом јер би то довело до масовног дезертерства. Додуше Зеленски се брани да је он о мобилизацији говорио ако нападне Русија на Украјину.

- Покушаји мобилизације 2014. године и 2018. године показали су да се у Украјини она не може провести... Украјински народ не жели да ратује против  Русије - казао је заменик секретара Савета националне безбедности и одбране генерал Сергеј Кривонос и поручио   председнику Зеленском који није служио војску да води рачуна о расположењу народа. Генерал Кривонос јавно пита: "Кад би и мобилисали све мушкарце и жене колико су они обучени да држе оружје у  рукама?" Одмах и одговара: "Народ није обучен и не жели да ратује".

Политиколози  кажу да  Владимир  Зеленски не жели никакав рат и да је његова изјава о  мобилизацији целог украјинског народа пропагандног каратера. Он жели да се свиди  онима који ће доћи на власт у САД и који заговарају сукоб Украјине и Русије. У украјинској  елити је раскол а већина народа није за рат. У Кијеву се може чути да би у случају рата са Русијом кроз недељу дана 80 посто украјинске армије прешло на страну Русије.

Сергеј Григорјевич Кривонос је ратовао у Донбасу и одлично зна какве су реалне шансе  украјинске армије против Руса. Он је ратовао у рејону аеродрома Краматорск и чак је награђен орденом за учешће у  Антитерористичкој операцији. Кривонос је образовани    официр и генерал и може да процени реални однос снага.

Уосталом није он једини украјински генерал који упозорава да однос снага није такав да се равноправно ратује. Ни украјински војни врх не жели да улази у авантуру ослобађања Донбаса ратом јер би број погинулих војника и цивила био јако велики. Генерал-пуковник  Руслан Хомчак  начелник  генералштаба украјинске армије је недавно изјавио да је чисто војним путем немогуће вратити Донбас.

- У војној  операцији за ослобађање Донбаса погинуле би десетине хиљада људи само зато да би украјинска војска продрла три до пет километара у дубину. Осим тога украјинска  армија би морала да ратује у густо насељеним градовима где би гинули цивили и то  сигурно не би подржале цивилизоване државе. Русија би се умешала и одржала би победу  јер има више ресурса за ратовање од Украјине, објашњава генерал-пуковник Хомчак.

И украјинско војно руководство је свесно и тога да их у Донбасу не би подржали грађани  па би се могло очекивати да ће се војницима "пуцати у леђа". А противник ће стално добијати информације о кретању украјинске војске.

Иако је у врло тешкој економској ситуацији Украјина се и даље наоружава и набавља војну технику. Велики број Украјинаца сматра да би било боље да се новац троши на  решавање    социјалних проблема. На  модернизацију армије и куповину оружја руководство у Кијеву на неки начин присиљавају лидери западних земаља који то постављају као услов да Украјину једног дана приме у НАТО.

Нападнута руска војска у Сирији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА