Најновије

ИЗРАЕЛ УПОЗОРИО ГРАЂАНЕ: Претња расте, мирише на освету, напади по Европи у децембру и јануару

Израелске власти упозориле су на повећану претњу нападима усмереним на грађане и институције земље у иностранству. Опасност је посебно велика у државама које се налазе близу Ирана. Реч је о Грузији, Азербејџану, Турској, Уједињеним Арапским Емиратима и Бахреину.

Иранска војска (Фото: Јутјуб)

"У светлу претњи које у последње време емитују ирански представници, с обзиром на умешаност иранских агената у терористичке нападе у разним земљама, постоји бојазан да ће Иран поново покушати да делује на овај начин против израелских циљева", рекао је Израелски биро за контратероризам, пренео је Ројтерс.

Израелска контраобавештајна служба не искључује да ће „део тренутног таласа исламског терора“ бити усмерен на објекте који се идентификују са јеврејским заједницама и јеврејском државом. Угрожене су синагоге, јеврејски музеји, кошер ресторани и слична места.

Према бироу, највероватнији датуми планираних напада у европским земљама могу бити децембарски и јануарски хришћански празници. Израелске власти позвале су суграђане који планирају приватна, пословна и службена путовања у иностранство да буду на опрезу и да избегавају посету пренатрпаним местима.

Ирански министар спољних послова Мохамад Џавад Зариф недавно је објавио да постоје докази о умешаности Израела у атентат на иранског нуклеарног научника Мохсена Фахризадеха. Шеф иранског Министарства спољних послова позвао је међународну заједницу да напусти политику двоструких стандарда и осуди овај чин "државног тероризма".

Ирански председник Хасан Рохани рекао је да убиство научника неће остати без одговора. Мохсен Фахризадех тешко је повређен у покушају атентата у провинцији Техеран 27. новембра, а касније је преминуо у болници. Након његове смрти, иранско Министарство одбране потврдило је да је физичар био задужен за истраживање министарства.

У међувремену, амерички специјални изасланик за Иран и Венецуелу Елиот Абрамс рекао је Ројтерсу да иранске власти неће на било који начин одговорити на убиство Мохсена Фахризадеха. Они се плаше да оштете изгледе за преговоре о ублажавању санкција са новом америчком администрацијом Џозефа Бајдена.

Абрамс верује да је Ирану "очајнички потребно" ублажавање санкција. С тим у вези, Техеран ће деловати смирено.

Какав договор су постигли Јерменија и Азербејџан, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА