Најновије

ДИКТАТУРА У ТУРСКОЈ! Вређао Ердогана, па завршио у затвору! (ФОТО)

Тај немачки зубар је већ месец дана у притвору јер се посвађао са једном Туркињом на аеродрому, а она га је оптужила да је вређао председника.

Реџеп Тајип Ердоган. (Фото: Сајт председника Турске)

Танки докази, реч против речи. Када је зубар из Вупертала Кристијан Б. (63) почетком новембра слетео на аеродром у Анталији – у намери да проведе пар дана на турском сунцу – посвађао се са једном женом. О току свађе постоје две верзије.

Немац каже да је, чекајући пртљаг код покретне траке, само упозорио жену да држи одстојање препоручено у доба короне. И да је она потом отишла по полицију.

Туркиња тврди да је Кристијан Б. гласно псовао и њу, и Турке као нацију, и председника Реџепа Тајипа Ердогана, пише Дојче веле.

Опасна оптужба

Оптужба за вређање председника може бити опасна. Препуне су затворске ћелије људи који су наводно вређали турског председника. Многи од њих су ухапшени и осуђени из политичких разлога. Члан 299 кривичног законика предвиђа затворску казну од једне до четири године за вређање шефа државе.

Само прошле године је у 36.000 случајева поведена истрага због „вређања председника“, од тога је трећина дошла до суда. Око 4.000 људи осуђено је на новчане или затворске казне.

Како сада преноси Зидојче цајтунг, Б. је ангажовао два адвоката – једног немачког и једног локалног. Његов клијент је „пријатељ Турске“, воли земљу и не би му пало на памет да вређа државу или председника, каже бранилац Ахмет Унал Ерсој.

Као доказ привржености Турској, одбрана наводи да у ординацији зубар запошљава Турке, као и да је дошао на одмор у ову земљу упркос пандемији.

Кристијан Б. је допутовао са двоје сарадника, али, на његову несрећу, они су раније изашли из аеродромске хале како би пушили после тросатног лета. А опет на његову срећу, нашло се двоје очевидаца који су спремни да посведоче у његову корист.

Случај једног новинара

Од када је у Турској осујећен покушај пуча 2016. године, а Ердоганов режим појачао прогон критичара, многи Немци су завршили у затвору што је пореметило односе Берлина и Анкаре.

Најпознатији је био случај новинара Дениза Јуџела који је годину дана држан иза решетака у злогласном затвору Силиври код Истанбула. Јуџел је због својих текстова оптужен да „подржава терористичку пропаганду“. Пуштен је тек у фебруару 2018, а касније је чак и Уставни суд Турске наложио да му се плати одштета.

Но, док је новинар све време држан без оптужнице, зубар Кристијан Б. би већ у уторак требало да се појави пред судом у Анталији. Његови адвокати су срећни због тога – по правилу таква суђења се чекају месецима.

Зубар је већ више од месец дана у притвору где дели ћелију са више других затвореника, али често може да изађе у двориште. „Не жали се, добро се снашао“, каже његов немачки адвокат.

Пијани полицајац напао учеснике ауто-литије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА