Најновије

КРАЈ ДИКТАТУРЕ: Шта је Мило Ђукановић оставио иза себе након 30 година на власти?

Демократска партија социјалиста (ДПС), након три деценије, и формално није на власти у Црној Гори, а део јавности оцењује да је највећа заоставштина тродеценијске владавине партије Мила Ђукановића подељено друштво, по свим основама.

Мило Ђукановић. (Фото: predsjednik.me)

У наслеђе нам бивша власт оставља и нараслу корупцију, приватизоване државне ресурсе, економски и социјално раслојену земљу. Спољнополитички курс, генерално се сматра позитивним.

Поделе обележила 30 година Милове власти

Новинарка "Монитора" Милена Перовић објашњава да је кључна негативна ствар на пољу унутрашње политике коју је обележила 30 година дуга владавина ДПС-а "чињеница да је створен један аутократски и клијентелистички систем".

- У том систему су могли да пливају само њихови, а сви остали су били непријатељи. Самим тим је дубљен тај јаз, како на социјалном нивоу између богатих и сиромашних, тако и поделе које се тичу идентитетских питања, на којима је ДПС учвршћивао своју власт - прича она.

Грађански активиста Стеван Ђукић дели слично мишљење.

- Оно што остаје као заоставштина 30-годишње власти ДПС, то је посвађани народ по братској, националној, политичкој, религијској и свакој другој основи и то је нешто што неће моћи једна влада да среди, једна политика да поправи, већ нешто што ће дуго трајати и од чега ћемо се дуго лечити - каже Ђукић.

Што се тиче добрих ствари, јако је тешко истаћи било шта.

- Довољно о томе каква је била бивша власт говори и то што је најбоља ствар коју можемо рећи за њих је што нису пали под неке диктаторске инстинкте и покушали свим силама да бране власт и оспоре ове изборе - истиче Ђукић.

Економија=корупција

Када је реч о економији, Перовић оцењује да је власт Ђукановићевог ДПС-а карактерисала, пре свега, корупција.

- Шачица привилегованих и блиских је приватизовала и преузела друштвене ресурсе кроз нетранспарентне и лоше приватизације што је произвлео сиромаштво и неоздрављење привреде и одлазак десетина људи из земље који су покушали да негде друго раде - подвукла је Перовић.

Како каже, ужасна корупција утицала је на раслојавање сиромаштва и пропаст привреде.

- Оно што је добро је опет повезано са тм спољно-политичким курсом, и у том смислу су се дешавале неке реформе које се могу поздравити, рецимо од увођења марке, еура, до реформи пореског система - нагласила је Перовић.

Школама владали партијски војници

Мало тога позитивног ДПС је учинио и на плану образовања, сматра Перовић.

- Школама су владали партијски војници, универзитетима, недостајало је аутономије, слободе... Формиран је приватни универзитет који је опет био у рукама људи блиских Ђукановићу и који је утицао на додатно урушавање државног Универзитета, који се нашао на дну лествице на којој се мјри квалитет образовања - оценила је Перовић.

Пијани полицајац напао учеснике ауто-литије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vijesti.me

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА