Најновије

ВЛАСТИ НАГОРНО-КАРАБАХА ИМАЈУ НОВИ ЗАХТЕВ: Траже помоћ од Москве

Портпарол председника Нагорно-Карабашке Републике Ваграм Погосјан сматра да проширење руске мировне мисије у Карабаху полази од интереса безбедности региона.

Руси у Карабаху (Фото: РИА Новости)

„Руски мировни контингент у Арцаху (самоименовање Нагорно-Карабаха - прим. ред.) врши суштинску мисију у погледу обезбеђивања мира и стабилности, а даље ширење свог личног састава само полази од интереса обезбеђења безбедности региона“, рекао је Погхосиан за РИА Новости.

Приметио је да се власти Карабаха по овом питању придржавају врло јасног става. „Физичка сигурност народа Арцаха и изгледи за развој директно су повезани са присуством мировних снага. Дугорочно разматрамо присуство мировних трупа “, рекао је Погосјан.

Према његовим речима, раније објављена изјава с позивом на њега да „НКР још не види потребу за проширивањем мировне мисије Руске Федерације у региону“ резултат је нетачног тумачења његових речи.

Крајем септембра настављена су непријатељства у Нагорно-Карабаху, која су постала наставак дуготрајног сукоба и довела до жртава међу цивилним становништвом. Стране су неколико пута покушале да закључе примирје, али је трилатерални споразум постигнут у ноћи са 9. на 10. новембар био успешан.

Уз посредовање Москве, Азербејџан и Јерменија су се сагласили да у потпуности прекину ватру и размене затворенике и тела мртвих. Јереван је Бакуу предао и области Келбаџар, Лачин и Агдам. Поред тога, у региону су стационирани руски мировњаци.

Азербејџан је споразум назвао предајом Јерменије. Азербејџански председник Илхам Алијев нагласио је да је документ најкориснији за његову земљу.

Јерменски премијер Никол Пашињан признао је да му је одлука о миру тешко пала, али му је дозволио да задржи оно што би Карабах изгубио. Након тога, у Јеревану су почели протести у којима се тражила оставка шефа владе.

Снимке нереда у Паризу можете погледати ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА