Најновије

''ВОЈНИ ШЕНГЕН'': Мењају законе земаља да се дочепају белоруске границе

Пандемија коронавируса није спречила западне земље у извођењу војних вежби у близини граница Белорусије. Њихов број и размере само су порасли, рекао је генерал-мајор Руслан Косигин, начелник Генералштаба оружаних снага Белорусије.

НАТО војска (Фото: Јутјуб)

Према његовим речима, годишње се на територији суседних држава одржи до 80-90 вежби. Ако је раније у њима учествовало око 30 хиљада људи, сада их има до 150 хиљада.

„Само ове године, упркос чињеници да је најављено и речено да је ковид пандемија, највеће вежбе одржане су на територији држава суседних Републици Белорусији. Количински више од 80 вежби “, рекао је Косигин за ТВ канал СТВ.

Шеф Генералштаба Белорусије приметио је да је у овим маневрима учествовало више од 100 хиљада војника и преко десет хиљада јединица војне и специјалне опреме. Вежбале су се и акције стратешке бомбардерске авијације.

„Говоримо о лету стратешких бомбардера из континенталног дела САД-а, који лете на рути широм Европе са позивом на територију Украјине. И са великим степеном вероватноће - разрађивањем питања борбене употребе са приступом линијама, лансирањем крстарећих ракета из ваздуха“, цитирају Косигина РИА Новости.

Високорангирани белоруски војник говорио је и о променама у законодавству западних земаља, што поједностављује поступак кретања трупа широм Европе. Назвао га је „војним шенгеном“. То указује на спремност за стварање великих група, укључујући и територију држава суседних Белорусији.

Средином новембра министар одбране Белорусије Виктор Хрењин изразио је забринутост због ситуације на границама земље. Такође је говорио о летовима америчких стратешких бомбардера. Према речима министра, одговор ће бити заједничке вежбе са Русијом.

Како хрватски војни аналитичари коментаришу евентуални сукоб САД и Русије на копну, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА