Најновије

ДВЕРИ ИЗА ЗАТВОРЕНИХ ВРАТА: Представљен текст декларације о лустрацији!

Покрет Двери одржао је данас седницу Главног одбора на којој је разматрана Декларација о лустрацији која предвиђа доношење закона којим би се забранило обављање јавне функције онима који су, како се наводи, до сада кршили законе и људска права.

Бошко Обрадовић (Фото: Двери)

Обрадовић је новинарима пре почетка седнице ГО, која је била затворена за медије, прочитао текст декларације која, како је рекао, има за циљ увођење одговорности као врховног принципа приликом вршења јавних функција и враћање поверења грађана у државне институције.

У документу се наводи да би усвајање Закона о лустрацији утемељило нови вид политичке одговорности који би значио да бављење политиком не сме бити дозвољено онима који су кршили људска права и на било који други начин кршили законе.

Додаје се да би доношењем закона било предвиђено и основање Комисије с посебним овлашћењима за испитивање одговорности за кршење људских права и закона увидом у, како је наведено, досијеа БИА, полицијска и судска документа и друга званичана списа.

У декларацији се наводи да би предмет Закона о лустрацији, између осталог, било кажњавање за одузимање приватне имовине после 1945.године, приватизацију после 2000.године, трговину факултетским дипломама и докторатима.

Привремена забрана бављења политиком или рада у државним институцијама, која би била изречена после поступка лустрације, може се односити на народног посланика, министра, председника државе, градоначелника, тужиоца, судију, директора јавног предузећа, гувернера Народне банке...

Обрадовић је казао да ће на седници ГО бити разматрана и програмска документа тог покрета о мигрантској политици, интеграцији и сарадњи Србије, Републике Српске и Црне Горе, заштити животне средине, селу и пољоприведи, као и да ће бити анализирана актуелна политичка ситуација у земљи.

Марко Милачић послао поруку Милу Ђукановићу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА