Најновије

КО ЈЕ НАЈВЕЋИ ГУБИТНИК БРЕГЗИТА? Британија је већ дубоко подељена, а ево шта је највећа претња после растанка од ЕУ

Велика Британија од првог фебруара више није део Европске уније, а многи детаљи компликованог "развода" тек треба да буду решени.

Лондон после изласка Британије из ЕУ (Фото: Јутјуб)

Оно што је, међутим, јасно, јесте да је Северна Ирска највећи губитник у новонасталој ситуацији. Већина становника Северне Ирске била је против Брегзита.

Страх за економију

Северна Ирска се деценијама ослањала на слободан проток робе и људи у Европској унији, а велико је питање како ће то сада изгледати након што је Велика Британија рекла збогом ЕУ.

Ирска граница била је преломна тачка током преговора за споразум о повлачењу. Постоје забринутости да би чврста копнена граница на ирском острву могла довести до протеста, политичких немира или чак до повратка насиљу.

Уместо такве границе, споразум британског премијера Бориса Џонсона предвиђа да граница буде на Ирском мору, дакле у суштини граница унутар Велике Британије, где ће роба која протиче између Велике Британије и Северне Ирске бити подвргнута царинској провери.

То би дало ЕУ контролу над оним што од робе стиже у Северну Ирску и вероватно доле до Републике Ирске.

- Оно због чега ћемо се бринути јесте која ће се правила и прописи применити. Најгори сценарио је да ће се, ако систем не буде био ефикасан, гомилати заостала роба - рекао је Шејмус Лихени, менаџер политике за Удружења за превоз терета.

Процес ће остати такав какав је сада током прелазног периода од 11 месеци, али на крају ће вероватно бити потребне нове провере и папирологија у лукама у Великој Британији и Северној Ирској, а то ће коштати времена и новца и Велику Британију и Северну Ирску.

- Ако ће томпаније у Великој Британији коштати више да пошаљу робу у Северну Ирску, то значи да ће можда потрошачи овде морати да плате више за те производе - каже Лихени.

Предузетник Пол Валели брине да би међународни купци због компликација могли да престану да купују од компанија у Северној Ирској. Како је рекао, непознанице укључују царине и поступак потребан за увоз и извоз.

- Купце би могла да одбија куповина код нас ако су у Европи. Могла би да их одбије куповина из компанија које имају седиште у Великој Британији само због тих непознаница. Што пре будемо могли да уклонимо те непознанице, то ћемо боље моћи да послујемо - рекао је Валели.

Неки сматрају да ће процес транзиције због тога да се продужи и даље од 31. децембра 2020. године.

Преговори ће вероватно бити напети док Велика Британија и Европска унија покушавају да пронађу компромис.

Већ месецима, Џонсон је обећавао несметану трговину преко Ирског мора, без царинских образаца или папирологије.

- Ако неко од вас то затражи, реците им да позову премијера и ја ц́у им наложити да баце тај образац у канту - рекао је Џонсон на скупу Конзервативне странке у новембру.

Али у Европској унији имају другачије виђење.

- У Великој Британији, чини се да многи и даље верују да могу да напусте институције ЕУ, напусте највец́и трговински блок на свету, одступе од прописа који су помогли да се успоставе, а да не доживе било какве негативне споредне ефекте. Северна Ирска ће бити део Велике Британије на који ће највише утицати Брегзит - рекао је Мишел Барније.

Брегзит продубљује поделе

Северна Ирска је не тако давно био веома проблематичан део континента, а сада се страхује да би Брегзит могао да пробуди неке успаване духове прошлости.

Брегзит је свакако поново запалио дебату око уједињења Ираца са обе стране границе, али на дубљем нивоу, изгледа да он погоршава "културни рат" између оног "британског" и "ирског" у становницима Северне Ирске.

Северноирски становници се деле на националисте, који су углавном католици желе да буду уједињени са Ирском, и на унионисте, који се декларишу као протестанти и залажу за останак у Великој Британији.

Једни машу ирском заставом и залажу се да ирски језик буде један од званичних језика у земљи, док други машу британском заставом и сматрају да би увођење ирског као званичног било издаја Велике Британије.

Спорови око територије, симбола и статуса дуго су обликовали већи део политичког и друштвеног дискурса Северне Ирске, али попримали су све већи значај након завршетка периода насиља окончаног Споразумом Великог петка.

Брегзит открива најгоре из тих подела, комбинујући политичку битку за будућност Северне Ирске с засебним (али нераскидиво повезаним) сукобом око тога који је културни идентитет владајућ.

- Овде постоји стварна опасност. Идентитет је оно о чему се овде ради - а Брегзит све проблеме око (идентитета) враћа у срце расправа - рекао је Томас Хенеси, професор модерне британске и ирске историје.

Иронија је да су у Северној Ирској против напуштања ЕУ највише били управо унионисти, па сад они сматрају да им је Конзервативна партија забола нож у леђа Брегзитом.

- Унионисти су одувек мислили да је њихов главни непријатељ ирски национализам, али испоставило се да је то заправо енглески национализам - каже Хенеси.

Ипак, традиционални националистички културни идентитети су дубоко усађени и наставиће да дефинишу политику у овом делу Уједињеног Краљевства у догледној будућности.

Како британска влада започиње оно што ће вероватно бити дуг, спор процес преговора о детаљима свог будућег односа са ЕУ, битка за заставе и друге културне симболе у ​​Северној Ирској ће се и даље водити.

Прочитајте ОВДЕ како су испратили излазак Британије из ЕУ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА