Најновије

НОВИ СКАНДАЛ У РЕЖИЈИ СНС: Виша медицинска школа у Ћуприји увела нови предмет да би Мартиновић оправдао место, а узбуњивачици прети отказ

Нови предмет уврштен је у силабус Академије васпитачко-медицинске струковних студија Крушевац-одсек Ћуприја, некада Високе медицинске школе, како би се оправдала плата коју Александар Мартиновић добија од ове установе, а професорка Сунчица Ивановић, постаће десета жена, десети стручњак, који ће добити отказ, зато што неуморно указује на нерегуларности у овој установи.

Александар Мартиновић (Фото: Јутјуб)

Здравствено и социјално законодавство, један је од изборних предмета, који ће сада моћи да слушају студенти смера струковне медицинске сестре, указује нам професорка Сунчица Ивановић.

Дакле, Александар Мартиновић, правник, предавач је будућим медицинским радницима, и то питање је јавности познато поодавно, али та спорна ситуација не да се не решава, него се још и компликује. А све се догађа у корист Мартиновића, који је кадар владајуће партије.

Подсетимо, посланици СНС Александар Мартиновић и Владимир Орлић још најесен 2018. нашли су се у центру скандала због пословног аранжмана у Виској медицинској школи у Ћуприји, а након њих, доктор ветерине, Иван Бошњак трећи је напредњак који је примљен у ту образовну институцију, иако је било кандидата који испуњавају услове.

Републичка просветна инспекција је утврдила да су пре Бошњака у ВМССС у Ћуприји противзаконито запослени и Мартиновић и Орлић, као и народни посланик Дарко Лакетић, иначе венчани кум Алексопулоса.

У Академији, дојучерашњој ВМШ, осим имена очигледно се није променило ништа, јер важи неписано правило да студенте, будуће здравствене раднике, може да образује било ко, па макар немао никаква искуства у педагошком раду, никаква искуства у раду у здравственој установи или у здравству, генерално гледано. Тако се из једне образовне институције шаље порука да образовање није ни битно.

Занимљиво је да је до стварања академија спајањем високих школа дошло управо да би се разбили ухлебљени и осиљени кадрови, о чему је својевремено говорио и министар просвете, Младен Шарчевић, који је конкретно и указао на проблеме у тада Високој медицинској школи у Ћуприји.

- Циљ је да се све "распакује", и да се поново "спакује" на бољи начин – рекао је Шарчевић у августу 2018. те навео да ће приоритет бити школе у којима има највише проблема, а "највише проблема има у школама у којима има много пара", као и да је у врху његових интересовања је медицинска школа у Ћуприји.

О томе какаво безакоње влада у ћупријској Академији, сведочи и чињеница да је професорка Сунчица Ивановић локалној полицији пријавила да јој је директор школе, Христос Алексопулос, чак и претио, међутим, тужилаштво се изјаснило да нема елемента кривичног дела.

Дакле, шта се сад догађа?

- Суштина свега је да је за Мартиновића уведен предмет, осим код бабица и радиолога сада и код медицинских сестара, да је плаћан од стране Христоса Алексопулоса по нејасној основи у износу од 60.000 динара, када су професори примали 115.000, а Мартиновић има ангажовање до 1/3. Нама су сада плате смањене 30 одсто, што би значило да професор има 70.000 динара, а Мартиновићу би требало да буде плата 25.000. Питам се сада, колика ли је његова плата? - изјављује професорка Сунчица Ивановић.

Она се пита, а регистар Агенције за борбу против корупције одговара: 60.000 месечно динара добија Мартиновић од 1. октобра 2018. године, до данас.

- Он је рекао да се појављује сваке друге суботе у школи - каже професорка, а ан питање, да ли је то истина, да ли га је видела да се заиста тим данима појављуе, она одговара:

- Ми немамо радне суботе. Нјему је прво у распореду писало да има часове средом, па је то промењено на суботу. Нашим студентима је продужена радна недеља због њега, а већина њих није из Ћуприје.

Мартиновић, иначе, обавља бројне функције, за шта месечно инкасира најмање 264.000 динара.

- Александар Мартиновић је ангажован на 100% радног времена на Правном факултету у Новом Саду, а у Академији – одсек Ћуприја може да буде ангажован до 1/3, што се тиче осталих шест ангажовања, по Закону о високом образовању, није дозвољено да има толико радно оптерећење, које Национално акредитационо тело (НАТ) намерно игнорише. Оптерећење није реално приказано у акредитацији, НАТ на сва наша упозорења, да постоје неправилности не реагује, већ одобрава акредитације - тврди професорка Ивановић.

- Иван Бошњак, ветеринар који је ангажован на 100% радног времена као државни секретар, али је такође са 100% радног ангажовања у Академији-одсек Ћуприја. Закон о раду члан 202 то не дозвољава - наводи даље наша саговорница.

Она инсистира на томе да ниједна од надлежних институција из домена просвете није учинила ништа да спречи незаконитости у овој школи.

Професора Ивановић, осим што је суочена са увредама, омаловажавањем и прозивкама, због тога што непрестано указује на неправилности у овој образовној установи, сада се и прибојава за радно место. Наиме, уговор јој истиче за шест месеци, а , због чега је Академија требало да распише конкурс 17. јануара, али то није учињено.

- Закон о високом образовању и Правилник о избору у звања наставника и сарадника, и то члан 75. Закона и чланови 3. 4 и 11 Правилника налажу да се кадру који се планира распише Конкурс за избор у звање најкасније шест месеци пре истека. У мом случају то се ипак није десило.

Уместо тога, незванично од својих колега, добила је само информацију како ће да је удаље са радног места по истеку уговора о раду (у јулу 2020. године), као особу која је „непожељна“, јер је указивала на неправилности и незаконистости у раду ВМШСС, а које је својевремено и потврдила инспекција Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

- Ово је јако тежак период у мом животу и у мојој професионалној каријери због неправде коју трпим уназад две и више године.

Питање незаконитог отпуштања девет жена покренуо је посланик ДС Балша Божовић.

- Скандалозно је то што неправда према овим женама не само да се не исправља него се оне сада додатно понижавају због страначких функционера СНС и нечувено је да се оним женама које су остале без посла у овој школи сада опет угрожава егзистенција тиме што им се не дозвољава да се запосле на она места за која су квалификоване и што се уместо њих примају далеко мање квалификовани СНС функционери, уз кршење свих процедура и правила конкурса - нагласио је Божовић.

Прочитајте ОВДЕ са којом коалицијом Чеда Јовановић излази на изборе.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА