Најновије

САД ГРАДЕ НОВУ БАЗУ У СИРИЈИ! Путинова војска открила праву намеру Американаца: Шпијунираће руске снаге у Хасаки, али то им неће успети!

Војска САД започела је, према локалним извештајима, изградњу нове базе у североисточној Сирији.

Американци јачају своје снаге у Сирији (Фото: Јутјуб)

Војна база САД, према тим извештајима, налази се у граду Хасаки, једном од највећих градова на североистоку Сирије.

Локални новинар рекао је да САД одржавају другу базу изван града, али да је "ово први пут да су снаге САД започеле изградњу базе у центру града".

"Застава САД сада се виори на згради", каже новинар Џиндар Берект, који живи у Хасаки, додајући да није јасно колико ће америчких војника бити стационирано на тој локацији, али "њихова војна оклопна возила су овде и изгледа као да и даље изграђују делове тога".

Базу су претходно заузеле Сиријске демократске снаге (СДФ), локална војна алијанса предвођена Курдима која је била главни партнер САД у борби против терористичке групе Исламска држава (ИС).

Налази се поред главног затвора у коме се држи на стотине бораца ИС-а. СДФ су саопштиле да тренутно држе око 2.000 страних бораца ИС-а и 12.000 жена и деце који су повезани са ИС-ом.

"Стратегија прегруписавања"

Хасаки је највећим делом под контролом бораца сиријских Курда, али сиријска влада и руске снаге такође имају значајно војно присуство у граду.

Виши командант СДФ-а потврдио је да су снаге САД заправо послате на нову локацију унутар града Хасака.

"И док су Американци били присутни у Хасаки, изградња ове базе вероватно је део њихове стратегије прегруписавања у североистичној Сирији", рекао је курдски командант који је инсистирао на анонимности зато што није овлашћен да говори за медије о овим темама.

Војни званичници САД нису коментарисали ове извештаје.

Тензије САД - Русија

Овај потез долази у тренутку раста тензија између америчких и руских трупа у овом већински курдском региону.

У неколико случајева, снаге САД спречиле су руске војне конвоје да патролирају у североистичној Сирији.

Снаге САД контролисале су највећи део територије у источној Сирији до октобра, када су турске снаге и њихове савезничке милиције започеле кампању против СДФ-а.

Од онда, руске снаге и сиријска влада ушле су у пограничну област између Турске и северне Сирије са циљем попонуавања те области након евакуације америчких снага.

"Многи верују да би изградња војне базе САД унутар Хасаке могла да буде одговор на повећавање руског присуства у граду", рекао је Алев Хусеин, локални новинар који прати војну ситуацију у региону.

Он је рекао да, према локалним војним изворима, "овај нови центар (који се гради) има намену да посматра руске снаге у Хасаки".

У обасти се и даље налази око 500 америчких војника који, према званичницима САД, штите нафтна поља у тој области и спречавају поновно појављивање Исламске државе.

Прошлог месеца, снаге САД су према извештајима прошириле другу војну базу која се налази на стратешком ауто-путу М4 који се протеже од града Алепо у западном делу земље ка ирачкој граници на истоку.

Прочитајте ОВДЕ колико је турских војника погинуло у сукобима са сиријским снагама.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА