Најновије

ТЕШКО ЈЕ БИТИ ТУРСКИ ВОЈНИК У СИРИЈИ: Помажеш џихадистима а потом те убију Асадове снаге! Турска претрпела огромне губитке у Идлибу!

Тешко је бити турски војник у сиријском Идлибу. Прво, ваша влада вас шаље да помогнете милитантима повезаним са Ал-Каидом. Друго, умиреш и постајеш део турске пропагандне кампање окривљујући 'Асадов режим' за агресију.

Сиријска војска (Фото: Јутјуб)

Почетком 10. фебруара, Хаџат Тахрир ал-Шам (раније сиријски огранак Ал-Каиде) и друге џихадистичке групе покренуле су напад на положаје сиријске војске у близини Саракиба у покрајини Идлиб. Напад су подржали турски ракетни и артиљеријски удари, а турске трупе су распоређене у подручју фронта.

Мапа стања у Јужном Идлибу 10. фебруара 2020. Црвеном бојом јео значена територија које држе САА, зеленом територија коју контролишу џихадисти. (Фото: southfront.org)

Упркос великој турској подршци, милитанти нису постигли значајне користи у борби против сиријске војске на подручју Саракиба. Ипак, догодило се нешто запажено - најмање 5 турских војника је убијено, а 5 осталих је рањено у ударима сиријске војске.

Турске трупе наводно су биле мете на турском „осматрачничком месту“ у близини војне ваздухопловне базе Тафтаназ. Исту област турске артиљеријске снаге користиле су за гранатирање трупа сиријске војске. Турско министарство одбране већ је објавило да су њихове снаге неумитно уништиле циљеве укључене у овај „груби чин агресије“ против „мирних присталица припадника Хаџат Тахрир ал-Шама и њихових сабораца“.

У међувремену, турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу објавио је да до сада није било консензуса са гостујућом руском делегацијом у вези са ескалирајућом ситуацијом у Идлибу. Заиста је мало тешко наћи консензус са Русима када се ваше трупе отворено боре против Ал-Каиде. Турска и руска страна одржале су прву рунду разговора 8. фебруара. Тада су се сложили да је потребно још разговора.

Сиријска војска у жестокој акцији освојила град у Идлибу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА