Најновије

КУРТИ ПОЛУДЕО ОД ПАРАНОЈЕ: Намера Србије са “мини Шенгеном” је четврта Југославија а то је опасност!

Косовски премијер Аљбин Курти изјавио је да је балкански “мини Шенген” српска намера да форимира четврту Југославију и да таква идеја представља опасност.

Аљбин Курти (Фото: Јутјуб)

Курти је оценио да је за балкански “мини Шенген” заинтересована и Русија.

“У мом политичком образовању историја је важна. Пре више од једног века, царска Русија је формирала савезе како би уништила две империје и успела у томе. Након једног века морамо да створимо савез. Албанци су у епицентру, са једне стране су Хрвати, Бугари, али и Сарајево и Подгорица. Ако погледате мапу тенденција, посебно на карту Балкана, имамо потребу за партнерством, али оно не може почети са Србијом”, рекао је Курти.

Према његовим речима, намера Србије је стварање четврте Југославије.

“Морам бити искрен и да кажем да балкански 'мини Шенген' није стварност, већ више идеја. За сарадњу шест земаља региона имамо оквир Берлинског процеса. У том смислу нема ничег новог. Балкански 'мини Шенген' носи опасност, рекао сам да представља четврту Југославију коју Србија жели, то је намера Београда. Морамо бити веома опрезни јер постоје опасности које превазилазе те осмехе. Мислим да је пре две године био знатно опуштенији него данас, а данас је Рама пажљивији него пре годину дана. Намере Србије које видимо у Црној Гори су очигледне”, рекао је Курти.

Он није искључио могућност да присуствује наредном састанку балканског “мини Шенгена” али мало је вероватно да би таква одлука била донета у његовом кабинету.

“Морамо да разговарамо о свему у Влади Косова. Морамо да сачекамо документацију ове идеје и ја ћу развити неке прелиминарне контакте пре него што одем на четврти састанак. Априори није мудро рећи да не прихватам, али не значи да сам се радикално променио. Нисмо видели много од ова три састанка. Ако убеђују и косовску владу наравно да, али не без пажљивог разматрања оног што су учинили до сада”, рекао је он.

Како оцењује све ће се поново вратити берлинском процесу.

“Од јуна 2017. изнели смо наш став да је берлински процес, иако и он има своје опасности, онај у коме морамо учествовати, јер је Косово ту равноправно са другима и верујем да тамо морамо да учествујемо. Не би требало да идемо на међународне разговоре без националне координације. И о томе сам разговарао са лидерима у Албанији”, рекао је Курти.

Косовски премијер изразио је уверење да би албански “макро Шенген” могао да се имплементира врло брзо.

“Албански 'макро Шенген' подразумева свеобухватну албанску либерализацију. Балкански “мини-Шенген” је идеја која није спроведена, док албански 'макро Шенген' може да се спроведе врло брзо. Такве иницијативе не могу се усмерити негде другде сем према берлинском процесу”, рекао је Курти.

Што се тиче његовог и Раминог озбиљног става у Тирани, рекао је, “то се вероватно може тумачити као израз озбиљности и да они разумеју да у нашим ставовима постоји велика одговорност. Било је ствари са којима се нисмо сложили, али нису непремостиве”.

Курти је навео и да ће након посете Албанији посетити и Немачку

“Десет календарских дана и десет дана рада и стварно нисмо стали. У Албанији је још лакше обавити прву посету, јер смо тако близу, тако блиски, а после ове посете ћу отићи у Немачку и Лондон и друге земље. Требало ми је неколико дана да пружим руку свима који су ми дошли у посету у канцеларији”, рекао је он.

Казао је да је састанак са Рамом био конструктивнији од састанака који су се догађали већ годинама.

“Имамо разлике, али ово је био најконструктивнији и најбољи састанак за веома дуг период. Ово је можда нови почетак у односима наше две земље, а мало су ови односи нарушени због личних односа, на апсурдан начин, јер се ради о нашем народу, а не о нама. Наш договор о Међудржавној комисији је први поступак. Већина споразума није у потпуности спроведена, али постоји потреба за новом динамиком и верујем да ћемо то и учинити. Ако имамо препреке, треба их изнети и да се договоримо како ћемо их превазићи”, рекао је Курти.

Курти: У овој сиромашној држави не треба имати плату од 2.950 евра

Оправдавајући одлуку своје владе о смањењу плата косовске извршне власти Курти је рекао да је потребан нови правац по свим питањима и да одбија да прима плату од безмало 3.000 евра. 

“Ја никако не могу да добијем плату од 2.950 евра и да одем кући. То није примерено једној сиромашној земљи. Таква плата такође лоше утиче на мене”, рекао је Курти.

Међутим, према његовим речима, свака одлука која произилази из уставних оквира о питању закона о платама биће поштована.

“Увек ћемо поштовати закон, поништаваћемо неправедне одлуке и заменити их исправним одлукама” рекао је Курти гостујући у емисији “Рубикон” на КТВ.

Он је навео да смањење плата у кабинетима има више унутрашњи, етички ефекат, а мање финансијски.

Према његовим речима, потребна је политика која етику не ставља ван политике.

"Налазимо се у ситуацији у којој имамо финансијско крвопролиће, то би требало да престане. Поступамо са завојима као што се поступа у Клиничком центру. Сестринство попут нашег рада мора бити легитимно и веродостојно, мора зауставити крвопролиће и самом себи", рекао је Курти.

Лидер СРС-a вози ауто од 140.000 евра! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА