Најновије

ОН ИДЕ НА ЦРТУ ТРАМПУ? Сандерс разбио конкуренцију у Њу Хемпширу! Нови дебакл шиптарског лобисте Бајдена! (ВИДЕО)

Сенатор Берни Сандерс победио је на демократским примарним изборима у Њу Хемпширу а одмах за њим је Пит Бутиџиџ, бивши градоначелник Саут бенда у Индијани. Сандерс је освојио 26 одсто гласова, а Бутиџиџ 24,4 %.

Да ли ће Берни Сандерс бити кандидат демократа на председничким изборима у САД? (Фото: Јутјуб)

Сенаторка Ејми Клобучар, која је, према оценама стручњака и публике имала добар наступ у ТВ дебати, у Њу Хемпширу, заузела је треће место.

Некадашњи фаворит Џо Бајден после кокуса у Ајови претрпео је тежак ударац и у Њу Хемпширу где је тек на петом месту, иза сенаторке из Масачусетса Елизабет Ворен. Свестан да га чека разочаравајући резултат, Бајден је напустио Њу Хемпшир пре него што су почели да стижу први резултати, и отишао да води кампању у Јужној Каролини.

Број кандидата за демократску номинацију почео је да се смањује а током вечери из трке су се повукли бизнисмен Ендру Јенг и сенатор Мајкл Бенет.

После два лоша резултата, све више се поставља питање да ли је Џо Бајден у стању да консолидује подршку умерених демократа, чији су се гласови “одлили” на Бутиџиџа и Клобучар.

77-годишњи Бајден није добро прошао у две претходне кандидатуре за председника, док није постао потпредседник Барака Обаме са којим је победио на изборима 2008. Нада се бољем успеху на изборима 29. фебруара у Јужној Каролини а затим и серији примарних избора у другим јужним државама на такозвани “супер-уторак” 3. марта, где има адут - подршку коју ужива међу Афроамериканцима.

Резултати су стизали релативно брзо а демократе у Њу Хемпширу су уверене да ће све проћи глатко за разлику од Ајове, где је због техничких проблема данима одложено бројање гласова и саопштавање резултата. Бутиџиџ је тесно победио Сандерса у Ајови али су оба изборна штаба тражила делимично поново упоређивање података са гласачких места.

На републиканској страна, председник Трамп је лако победио на страначким изборима, где му је ривал био Вилијам Велд, бивши гувернер суседног Масачусетса.

Демократски гласачи у Њу Хемпширу имали су пред собом гласачке листиће са чак 33 имена, укључујући и кандидате који су испали из трке пре више недеља. Али на њима није било име бившег градоначелника Њујорка Мајкла Блумберга, милијардера који је касно ушао у трку и не такмичи се формално ни у једној држави пре “супер-уторка” али се пење у анкетама популарности на националном нивоу.

78-годишњи Берни Сандерс пре четири године је убедљиво победио Хилари Клинтон у Њу Хемпширу са 60% гласова али ипак није успео да освоји страначку номинацију.

Прочитајте ОВДЕ како су Немци и Американци шпијунирали стране владе.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА