Најновије

Брза победа НАТО: Да ли је могућ „блицкриг“ на Калињинград?

Вероватноћа конфликта између Русије и НАТО све више расте у последње време. У овом моменту се прилично тачно може утврдити и његова тачна локација. То је без сумње Калињинградска области и регион око Балтика, где би НАТО снаге извеле копнени „блицкриг“ који не би трајао дуже од 14 дана. Такође, са високом вероватноћом се може проценити и критични временски период за отпочињање овог конфликта. Према речима аутора овог текста то се може догодити у 2024.години (са отклоном +- две године).

НАТО војска (Фото: defense.gov)

Припреме НАТО за „блицкриг“ на Калињинградску област

САД су водећа држава у оквиру Североатлантског војног савеза. Њена армија је отпочела са операцијом стратешког размештања својих копнених борбених потенцијала на тлу Европе које није забележено још од времена „Хладног рата“.  У току је пребацивање више од 20 хиљада војника који требају да појачају постојеће снаге јачине 40 хиљада људи, који се већ налазе на тлу Европе. Ове снаге ће у наредном периоду заједнички да тестирају своју увезаност и координацију на великој војној вежби стратешког формата Defender Europe 2020. Ту треба додати и око 7 хиљада припадника Националне гарде и око 700 резервиста. Поред САД, на овој војној вежби ће учествовати и војни контингенти из 18 европских држава. Пре неколико дана први велики транспортни брод са америчком војном техником је пристигао у белгијску луку Антвертпен.

Поред попуњавања бројног стања људства, команда Војске САД је одлучила да све ове снаге ојача и великом количином различите борбене технике и стоковима муниције. У протеклих шест година, на тлу Европе су изграђени специјализовани војни објекти логистичког карактера. Ови објекти се налазе на тлу Пољске, Немачке, Белгије, Италије и Холандије. У плану Војске САД је изградња допунских магацина на тлу Источне Европе, али гледајући шире и у Тихоокеанском региону. То се посебно односи на изградњу мреже војних објеката на острвљу које се налазу у близини Тајвана и Филипина. Ова активност је очигледно уперена против НР Кине.

Тако је на пример на тлу Пољске (ваздухопловна база Повидз) регистрована снажна активација инжињеријских јединица Војске САД. Према првим подацима, намера америчке војске је да ту изгради Центар за борбену технику, преко којег ће се ојачавати тенковске бригаде копнене војске. Ту ће да буду смештени и огромни резервоари са горивом. Претпоставка је да ће у сваком моменту овде бити присутно око 90 тенкова M1A2 Abrams, до 130 борбених возила пешадије Bradley и до 20 самоходних хаубица Paladin. Сва ова техника ће се у спремном стању налазити недалеко од границе између Пољске и Руске Федерације, у близини града Калињинграда. Планирано је да се њена посада у кратком временском року пребаци ваздушним путем.

У Пољској се гради или је изграђена и додатна војна инфраструктура различите намене. Ту имамо објекте који ће бити употребљени за логистичку подршку хеликоптерским ескадрилама, затим пунктове за подршку специјализованим саставима који управљају извиђачким и ударним дрновима. Американци имају намеру да направе и тенковски полигон за бојево гађање, техничке центре за опслуживање технике, магацине са различитим потребштинама, медицинске пунктове. У овој години је планирано и превођење у оперативно дежурство америчког система ПРО који је овде распоређен.

Не спавају ни војни кругови у Варшави. На истоку земље је образована ојачана оклопно-механизована дивизија у којој се налазе три бригаде са по четири батаљона. У сваком тенковском батаљону се налази 58 савремених немачких тенкова „Леопард“. Поред ове формације и Лублину је стационирана команда 19-те механизоване дивизије. Овај оперативно-стратегијски састав пољске армије је ојачан вишенационалним батаљоном НАТО.

Како се за НАТО „блицкриг“ спрема Русија

Главни циљ НАТО снага је “блицкриг” операција у циљу ликвидације калињинградске енклаве као истуреног пункта руске војске који се налази практично у центру Европе. Руска армија се определила на значајно ојачавање одбране попуном јединица модерним системима за противваздухопловна дејства, као и системима обалске одбране. Од авијације НАТО небо изнад Калињинграда (али и шире, допуна преводиоца) брани далекометни ракетни ПВО систем С-400 „Тријумф“. Ова средства се налазе у оквиру моћне 44-те дивизије ПВО са штабом у Гвардејску. Ракетни системи обала-море „Бал“ и „Бастион“ се налазе у саставу 25-тог ракетног пука. Његов задатак је ефективан удар по свим површинским ратним бродовима непријатеља, који се налазе у акваторији Балтичког мора.

Ово су озбиљне одбрамбене снаге које могу нанети неприхватљиве губитке непријатељским борбеним ефективима. Међутим, према пројекцији Команде НАТО цела операција заузимања Калињинграда не би требала да траје дуже од 1-2 недеље. Овај закључак је изведен из недавно објављеног извештаја „How To Defend The Baltic States“ који је израдила група аутора из фондације „Jamestown“. Упркос томе што су руске снаге у региону Калињинград опремљене најмодернијом техником, оне се ни по бројности ни по ватреној моћи, не могу мерити са снагама НАТО. При томе, треба нагласити и сложену оперативну ситуацију када је у питању одбрана ове енклаве (не постојање чврсте копнене везе са копненим делом Русије) која је ограничавајућ фактор за достављање неопходних појачања у случају сукоба. У овом моменту аналитика НАТО процењује да се на тлу Калињинградске области од копнених снага налазе по једна механизована, ракетна и артиљеријска бригада руске армије + један механизовани пук.

Заиста, није једноставно организовати ефикасну одбрану против прикупљене „оклопне песнице“ НАТО која би се одлучила на „блицкриг“ и ликвидацију Калињинградске области.  Управо због новонастале ситуације руска армија планира да током ове године на бази 11-тог корпуса образује комплетну оклопно-механизовану дивизију, ради стварања каквог-таквог баланса копнених снага. У склопу ових припрема 11-ти корпус који се налази у овој области је већ добио око 70 модернизованих тенкова Т-72. На овај начин руска команда жели да издржи почетни удар, тачније да што више продужи битку док се не обезбеде услови за увођење главних снага ЗВО (Западно војни округ).

Треба истаћи да је одбрана Калињинграда стратешки везана за Белорусију. Преко њене територије пролази тзв Сувалски коридор који представља најкраће растојање између Калињинградске области и главнине руске територије. Такође на тлу бившег Белоруског војног округа се налазе изузетно квалитетна и бројна складишта, где су за време СССР-а чувана средства за тотални рат: од обичне муниције па све до стратегијских ракета. Данас се ова инфаструкутра налази под јурисдикцојом белоруског Министарства одбране где је формацијски нумерисан као 46-ти арсенал „Бронная гора“. Поред тога у рејону града Новоколосово је очувано складиште 25-тог арсенала/базе РВСН, у Гомељу 1868-ма база за артиљеријско наоружање, а недалеко од града Орше 655-ти складишни цетар за ваздухоповно наоружање и муницију.

Према идеји руске команде, у случају напада на Калињинград сва ова територија као и војна инфраструктура на тлу Белорусије је од стратешке важности за руско Министарство одбране. Међутим у последње време смо сведоци све већих трзавица на релацији Москва-Минск који су везани за област енергетике. Ова превирања између два савезника могу да доведу до тога да трећа страна ( у овом случају НАТО) искористи њихов сукоб и у практичном смислу реализује операцију „Проблем-2024“ и окупира Калињинградску област.

Врховни стратешки ауторитети који долазе са Запада сматрају да у случају копнене инвазије НАТО руска армија не би употребила нуклеарно оружје (присуство оперативно-тактичких ракета Искандер око Калињинграда). Тако је Збигњев Бжежински својевремено дао процену да Русија неће употребити своје нуклеарне снаге јер једноставно у банкама на Западу лежи око 500 милијарди америчких долара, које је тамо депоновала руска елита. Дакле, западни стартези сматрају да су Русима далеко пречи амерички долари од њихове отаџбине, што је у садашњим околностима доста наивна тврдња. Уосталом, према аутору овог текста убрзо ће се показати ко је био у праву.

Москва ће наћи решење за КиМ ако Београд позове Русију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА