Најновије

ПОБЕДА У ТРЦИ ЗА НАОРУЖАЊЕ ЈЕ ПРИПАЛА РУСИЈИ: Развили су противракетни штит и већ имају прву антихиперсоничну ракету дугог домета

Ескалација кризе која се догађа широм света, пре свега у вези сa нестабилношћу Блиског истока, навела је земље на развој напредних оружја и обрамбених алата како их потенцијални непријатељи не би ухватили неспремне у случају новог светског сукоба. У овом сценарију Сједињене Државе јачају свој балистички арсенал, увођењем нове атомске бојеве главе која би се могла користити с више маневарских способности од својих већих “рођака”.

Руска ракета (Фото: mil.ru)

Председник Сједињених Држава Доналд Трамп недавно се похвалио да америчка војска има “супер” пројектиле способне летети 5 до 7 пута брже од класичних оружја. У јеку растућих војних изазова, руски су инжењери започели стварање ракете дугог домета велике маневарске способности с одвојивом борбеном главом која може пресрести те циљеве, известили су руски медији, позивајући се на изворе у националном војно-индустријском комплексу.

Али нису само Сједињене Државе кренуле у том смеру. Војне силе Евроазије такође су напредовале у тим секторима, а највеће резултате су постигли Москва и Пекинг.

И као што је често случај, Русија се посебно истакнула својим противваздушним системима и системима за откривање и уклањање балистичких претњи.

Према извештајима, не скривајући задовољство, руска новинска агенција Спутник истиче како је амерички министар обране Марк Еспер признао технолошку предност Москве у подручју противракетне одбране, истичући, међутим, како САД намеравају попунити празнину већ следеће године. Упркос томе, увек с америчког стајалишта, Сједињене Државе би биле јаче с офанзивног стајалишта и према обрнутој логици је офанзивни потенцијал Пентагона „одбрамбени бастион земље“.

Улазећи у детаље, руска војска је развила интелигентну вишенаменску ракету способну пресрести интерконтинентални хиперсонични пројектил и оборити га чак у присутности ометајућих елемената који би претходне верзије „избацили из строја“.

Одбрамбене ракете ће конструисати тако да их лансира борбени ваздухоплов МиГ-31, а касније ће бити прављене и за нову верзију МиГ-41. Иако технички детаљи оружја и њихов стварни досег још нису објављени, из московских војних кругова сазнаје се да се оне могу лансирати на стотине километара далеко, омогућујући борбеним ваздухопловима брзу интервенцију. Што се тиче функционалности, те ракете би, када би биле наоружане, биле потпуно аутономне и не би требале даљинско управљање, јер су саме у стању разликовати циљ, мада ће пилот борбеног ваздухоплова веројатно имати прилику контроле, ако буде потребно.

Студије које је спровела Москва показују све већу спремност земаља да се опреме најновијом генерацијом војне опреме која може задовољити светске потребе.

Врло сличан прототип проучава и Пекинг, мада су у овом случају откривене информације прилично нејасне. Међутим, Кину је близина врло врућег корејског полуострва натерала на приступ којем је циљ ограничавање чак и случајне штете од хипотетског сукоба у регији, уз Северну Кореју која се тренутно наоружава до зуба и поседује нуклеарну енергију.

И премда се Ким Џонг-ун може сматрати стратешким савезником Кине, ниједна мера опреза у војном свету никада није претерана, чак и као изазов америчкој војсци која је редовно распоређена на територији Јужне Кореје.

Долазећа деценија по свему судећи, биће обележено новом трком у наоружању с балистичким системима. У овом сценарију је почетак године с ликвидацијом иранског генерала Касема Сулејманија био потврда важности које ће у будућности имати ракетно наоружање, чак и ако му је једина сврха одвраћање, како то често наглашавају америчке власти, уз противречје да је за Пентагон, док не развије нова, оружје за одвраћање оно офензивно.

Како ће НАТО одговорити одговорити на „распоређивање нових руских ракета", сазнајте ОВДЕ!

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА