Најновије

"НАШ ЦИЉ ЈЕ УНИШТИТИ РУСИЈУ": Турска на овај начин објавила рат Путину! Све се врти око Сирије!

Турци су и даље у Идлибу, сиријска војска наставља кампању западно од Алепа, а Руси им пружају ваздушну подршку.

Владимир Путин и Башар ел Асад (Фото: kremlin.ru)

Након смрти турских војника у Идлибу је на друштвеним мрежама и турским новинама започела права хистерија. Најнасилнији су позивали на рат против Русије и атентат на Асада. Што се крије иза свих тих чланака и коментара и колико то може бити опасно, то је питање које заслужује већу позорност.

Је ли могуће да Сиријци и њихови савезници проводе противтерористичку акцију против опасних наоружаних терористичких скупина у сиријској провинцији Идлиб, које су наоружали Турци, гдје су турски “посматрачи” помешани с њима и “покривају” терористе? Јесте и неки су пројектили неизбежно морали пасти на турску војску. Јер то је рат. Чак и ако Сиријци не гађају Турке намерно, њих ће и даље сустизати бомбе, гранате и меци, који не погађају увек „тамо где требају“. 

Наравно, могуће је да почне отворени гранични сукоб између Сиријаца и Турака, што се не може искључити у случају хистеричне реакције Анкаре и турске јавности на сваки такав случај. На неки начин се то већ догађа, јер Турци, обзиром да их има посвуда, све чешће падају као „колатералне жртве“ антитерористичке кампање.

Ови тужни догађаји изазивају бурне реакције у Турској и збуњују оне Русе који у Турцима желе видети савезнике, успркос чињеници да се нити једна држава последњих година није понашала безобразније према Русији од Турске и још је прошла некажњено.

Брод Црноморске флоте је близу Турске наводно „случајно” потонуо. Подло и кукавички су Турци оборили руски војни авион и хладнокрвно убили пилота. Не заборавимо ни како је велепосланик Андреи Карлов такође хладнокрвно убијен у Анкари, а стални напади беспилотних летелица протурских милитаната из Идлиба на руску базу Хмеијмим постају свакодневица. И све то Турци чине против земље која је спасила турског председника Реџепа Тајипа Ердогана од пуча којег је организирао Запад, иако то никада није службено потврђено.

Веројатно је Турска била укључена у смрт четири припадника руских специјалних снага недавно у Сирији, иако се као кривци наводе „протурски милитанти“. Било је и 12 ратова које су међу собом у различитим годинама водиле Русија и Турска, а колико тога има што не знамо?

Руси су такође огорчени на турске кориснике друштвених мрежа када пишу о Русији и њеном сиријском савезнику у вези са случајном смрћу турских војника у Идлибу, који, успут, тамо нису ни позвани.

Чак није ни важно јесу ли то “прави људи” или “ботови” који у интересу Сједињених Држава покушавају подстакнути раздор између Русије и Турске, јер турски шовинистички пук с исламистичком психом Русију никада није сматрао пријатељем.

Ево неколико бисера: “Немојмо чекати, одговоримо. Чека нас жесток рат с Русијом.” Или: “Наш задатак је сада уништити Русију и згазити Асада.” Или: “Турска мора освојити Сирију, вријеме је за рушење Асада, не обраћајући пажњу на Русију.” И ево још једног: “Диктатор Асад, уз подршку Русије, чини геноцид у Сирији.” Или: “Русија нас је издала у Сирији. Али половина Сирије требала би бити наша.”

Руски корисници интернета, видевши такву реакцију, реагирали су у складу с тим: “Тако је испало. Дошли су у туђу земљу, непозвани, а кад су прошли кроз ватру, смета им Русија.“ Или: “Каква је то издаја? Путин се није крвљу заклео на турску заставу. Изађите из Сирије и нитко вас неће убијати. Нитко вас није звао тамо.“ Генерално, Турци су „безобразни“, склони “издаји” или чак “убијају”. Ердогану се такође савјетује да “буде пажљивији у изјавама о Криму и да мање маше сабљом у Идлибу”, јер “ако пређе линију, следећи пут га нитко неће спасити од милитаната Фетулаха Гулена”.

Као што видите, оптужбе једних према другима су обостране и у оба случаја се темеље на емоцијама, будући да полазе од чињенице да између Русије и Турске наводно влада неко “пријатељство”, које друга страна, како кажу, поткопава.

Турски председник Ердоган врло је добро говорио о томе како ствари заиста стоје и то у присуству руског колеге Владимира Путина на отварању Турског тока. Турски челник је цитирао руску пословицу: “Паметан сапутник зна када је половина пута већ пређена.” Изразио је и наду да ће две земље и даље бити “два добра пријатеља.”

Ово је исправно, јер Анкара, наравно, жели бити “сапутник” Русије, обзиром на изузетно повољне пројекте за Турску, као што је, на пример, већ постојећи Турски ток, нуклеарне електране Акују која се гради уз помоћ Русије, те стицање система противваздушне обране С-400. Али све се то догодило управо зато што је то било корисно и за Русију. Обе су земље заиста „добри сапутници“, али само када су у питању обостране користи. И то је нормално. Штавише, тако треба бити.

Међутим, “добар сапутник” још увек није пријатељ и савезник. Русија не може и никада неће бити “сапутник” Турске у рушењу свог старог савезника Сирије, турској пропаганди пантуркизма у непрегледним пространствима бившег Руског царства и мало је веројатно да ће подржати Анкару ако Турци одлуче напасти Грке у борби за медитеранске енергетске ресурсе, иако Грци сада кокетирају с Американцима.

Шта Турци раде у Идлибу?

Турски војници налазе се у Идлибу из три разлога. Прво, зато што у Анкари, као и многи Турци уопштено, сматрају да су цела Сирија и суседне арапске земље провинције отете из турских руку пре 100 година, те да су то њихове земље којима су вековима владале Османлије.

Друго, Турци су тамо зато што Анкара веројатно жели поновити трик из 1939. године и у Идлибу. Тада је, искориштавајући надолазећи Други светски рат и проблеме Француске у вези с тим, чији је Сирија тада била територија, Турска припојила Александрету, где је годину дана раније створена марионетска држава Хатаj, формално у оквиру француске Сирије.

У том тренутку Французи нису имали времена решавати ствари с Турцима и Анкара је успела, а сиријски протести су занемарени. Исти сценарио сада пратимо у Идлибу.

Треће, турске власти намеравају користити територије сусједне земље за стварање избегличких кампова, укључујући оне који траже да преко Турске у Европу дођу из трећих земаља. Тако се Ердоган жели решити два до три милијона људи и истовремено успоставили неформални надзор над разним регијама Сирије, створити тамо неку врсту тампон зоне и за заштиту јужних регија Турске од претњи Курда.

Што се тиче Сирије, тамо Русија, која добро разуме историјску позадину сукоба и мотиве Анкаре и Турске, има потпуно различите интересе. А ако Анкара не разуме љубазност Русије и њену спремност да спаси Турску. Турци очекују од Русије да привремено заустави своје сиријске савезнике у уклањању терориста у Идлибу, а онда би очекивали да заувек продуже ову ситуацију.

Међутим, греше, јер ће се путеви “добрих пријатеља” у овом случају разићи. Јер Русија зна да ће изгубити образ ако не помогне пријатељској земљи да очува свој територијални интегритет, а већ је за Сирију пролила довољно крви, не рачунајући војну опрему и ресурсе.

Стога, иако заменик председника Турске, Фуат Октаy, изјављује да ће “турска војска и даље одржавати своју присутност у регији и пружити адекватан одговор онима који крше међународно право”, што је врхунац лицемерја, Турска се веројатно неће одлучити на рат у пуном опсегу, успркос неизбежним даљњим губицима својих војника у Идлибу.

Прво, зато што Сирија није Русија, нити је у овом случају турски “сапутник“, а ни сиријско стрпљење није неограничено. Осим тога, због сталних чистки Гуленових присталица међу официрима, турска је војска у овом тренутку тек релативно борбено спремна. Турци ће ту и тамо гранатирати сиријске положаје, можда врло болно за Сиријце, али ће ипак, пре или касније, отићи из Идлиба. Јер Идлиб није Хатаj, а Русија није Француска. Други пут исти трик неће упалити.

Турски специјалци опколили руску амбасаду! Више о томе ОВДЕ!

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА