Најновије

"БУДИТЕ УВЕРЕНИ У МОЈУ ПОДРШКУ": Макрон честитао Дан државности председнику и грађанима Србије!

Председник Француске Емануел Макрон честитао је данас председнику Србије Александру Вучићу Дан државност, истичући да је Француска уз Србију да јој помогне на путу реформи ка Европској унији, у оквиру обновљене процедуре приступања, за коју председник Макрон мисли да је у интересу Србије и њених грађана.

Емануел Макрон (Фото: Јутјуб)

"Будите уверени у моју пуну подршку европском избору Србије. Такође изражавам жељу да се Ваш дијалог са Приштином ускоро настави и доведе до свеобухватног и коначног споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине. Као што знате, спреман сам да подржим Ваше напоре у координацији са посредовањем које води Европска унија", навео је Макрон.

Заједно смо, каже Макрон у честитки Вучићу, успели да поново нашим односима дамо динамику коју заслужују, с обзиром на дугу традицију пријатељства које је обликовало историју наша два народа.

"Желим да Вам се изнова захвалим на веома срдачном дочеку који ми је био уприличен приликом моје посете Београду 15. и 16. јула прошле године. Могао сам да видим колико је Француска присутна у срцима грађана Србије и изражавам задовољство што су након ове посете уследиле посете чланова Владе Француске, које су омогућиле да се динамизира наша сарадња, посебно у области одбране", наводи Макрон У прошлој години, подсећа председник Француске, одржане су бројне свечаности јер смо прослављали 180. годишњицу дипломатских односа између Француске и Србије, како у Београду, тако и у Паризу.

"Та година је такође била богата реализацијама, пошто смо усвојили, са француске стране, међуминистарску стратегију за Западни Балкан коју смо почели да спроводимо кроз активности на Балкану Француске агенције за развој, која је отворила своју канцеларију у Београду у септембру прошле године. Наша средства за деловање у области сарадње тиме ће бити вишеструка", каже француски председник.

Желим да ове мере, истиче Макрон, буду тек први корак и да се наши односи граде кроз стратешке пројекте који ће им пружати трајну основу, као што је учешће француских предузећа у изградњи метроа у Београду.

"Још једном Вам упућујући своје срдачне честитке, молим Вас, господине председниче, да примите изразе мог веома дубоког уважавања, наводи се у честитки председника Макрона председнику Вучићу поводом Дана државности Србије.

Фабрици честитао Дан државности Србије

Шеф Делегације ЕУ у Београду честитао је данас свим грађанима Србије Дан државности. "Овај празник представља храброст, понос и идентитет који су земља и људи показала током историје. Срећан празник Србији!", написао је Фабрици на свом Твитер налогу. 

Србија данас обележава Сретење - Дан државности, у знак сећања на 15. фебруар 1804. када је почео Први српски устанак и када је 1835. проглашен први српски Устав.

Курти закукао из Минхена! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА