Најновије

КО О ЧЕМУ ВУЧИЋ О МИРУ: Србија је спремна на све, само да нема рата!

Неопходан нам је мир, да оснажимо Србију, рекао је данас председник Александар Вучић после разговора са политичким представницима Срба из региона, поводом најновијих догађаја у БиХ и Црној Гори.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Србија се, истакао је, налази пред великим политичким искушењима у тренутку када је економски најснажнија.

Суочени смо, указао је председник, са опасношћу коју треба да избегнемо, а то је да желе, по опробаном рецепту, да за све оптуже Србију.

Нећемо то дозволити, рекао је председник Вучић.

„Србија се налази пред великим политичким искушењима у тренутку када је економија најснажнија у последњих 50 година. Када наша економија убедљиво најбрже напредује у региону, али и ширем европском регион, пре свега на простору Југоисточне Европе, где само Мађарска може да се мери са српском економијом по расту. Успели смо нешто што смо сањали деценијама“, рекао је Вучић на прес конференцији после разговора.

Србији је сада, како је пренео и у разговору са Србима из региона, пре свега неопходан мир.

Показао је, каже, графиконе колико смо брзо напредовали и колико још желимо.

„Потребно је време да даље оснажимо Србију, да имамо више деце. Знам да се то делу јавности, који би желели некаква радикална решења, не допада. Нисам ни кукавица, ни плашљивац. Моја молба свима је да пре свега водимо рачуна и да највећи успех Србије јесте колико може да се чува мир, колико ћемо деце имати и колико ће земља бити успешнија“, подвукао је он.

Вучић је, на конференцији за штампу после разговора са Србима из региона, честитајући државни празник, рекао да су се на Сретење сабрали како би саслушали једни друге.

Подсетио је да је власт Србије више него икада уз свој народ у РС и Црној Гори, да је помагала инститиције и наш народ у обе бивше југословенске републике, у БиХ и и Црној Гори.

Нагласио је да ће Србија бити уз свој народ, и да се то не доводи у питање.

„За разлику од других председника, мојих претходника, нити претим, нити играм игре, нити било шта тражим. Моја молба, посебно у БиХ, председнику Милораду Додику и Жељки Цвијановић, јесте да морају да се воде интересима целокупоног нашег народа и земље. Разумем бојазан и све проблеме са којима се суочавају, удар на идентитет и имовину“, казао је он.

Рекао је да га је Додик известио да се иза свега крије да се касније од РС узму и шуме, вода, затим вртићи и школе.

„Замолио сам да све што раде, раде правно, демократски кроз инстизуције без било какве шире дестабилизације целог региона“, подвукао је он.

Вучић је казао да нема сумње да није праведно све што се чини српском народу.

„Јуче сам по први пут коначно схватио да и Рамуша Харадинај када је уводио таксе Србији није био сасвим сам, већ је било и оних који нису имали ништа против тога у међународној заједници. О томе ћу сигурно некада касније говорити, као што је сигурно да није случајно неком пало на памет да СПЦ прогласи правосланом црквом у Црној Гори, као и што није неком пало на памет да руши идентитет Срба и РС у БиХ“, нагласио је Вучић.

Вучић је упозорио да смо суочени са опасношћу коју треба да избегнемо, а то је да желе по опробаном рецепту, уз помоћ неких у Београду, покушавају за све да оптуже Србију.

„Је л“ икоме у Србији био интерес увођење такси? То је био начин сузбијање економске снаге Србије. Изгубили смо између 0,4 и 0,5 одсто раста, јер да није било такси имали би раст од 5 одсто. Зашто је неко из света желео да Србију сведе да буде мало испред осталих у региону, а не много?“, упитао је он.

Упитао је и како је Београд крив за таксе, за доношење закона у Црној Гори, и за оно што се збива око Уставног суда у БиХ.

Рекао је да је био на путу за Немачку и да није ни знао како је реаговао Додик, те додао да би многи желели да кажу како свим тим процесима управља Београд, по старом рецепту из прошлости према којем је Србија крива за све.

„Нећемо дозволити да окриве Србију и српски народ. Наставићемо да подржавамо РС, која никада није имала такву подршку какву има данас. Наставићемо да подржавамо народ у Црној Гори кроз све институције међунаародне заједнице. Борићу се да сачувамо мир и стабилност“, нагласио је он.

Србија, како је истакао, подржава Дејтонски споразум, а тако поштује и интегритет БиХ, али разуме се и интегритет РС унутар БиХ.

Подсетио је да постоји већ више од шест година договор између власти у Београду и лидера Срба у реуиону да се не износе ружне речи једни против других.

„Трудимо се да се држимо јединства, сувише смо мали да бисмо смели да се понашамо неодговорно, како су се неки од мојих претходника понашали“, казао је он.

Пренео је речи шефа кинеске дипломатије, који је казао да Кина поштује Србију иако зна колико смо територијално и по броју становништву мали, јер смо независна, суверена земља, зато што руководство има кичму и уме да штити интересе свог народа.

„Бићемо то и у будућности, али борићемо се за углед Србије у свету. Као што сам то чинио синоћ после ужасних речи на једном од панела, где је речено како смо окупирали Косово, како смо чинили најтеже злочине и геноцид. Борићу се за ту истину на сваком месту на свету снажећи углед Србије и српског народа“, нагласио је он.

Захвалио се патријарху Иринеју на позиву за јединство, и најавио да ће разговора са Србима у региону бити чешће, а помоћ већа, те да ће увек да се бори за очување мира и стабилности, уз права на будућност наше деце.

Студенти позвали на протест у Београду, а потом креће "Сретењска линија" ка Орашцу! Више о томе ОВДЕ.

 

Извор: Танјуг

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА