Најновије

CNN ТВРДИ! ЈЕДАН ДОКУМЕНТ ОТКРИВА ДА ЈЕ СИ ЂИНПИНГ ЗНАО ЗА ВИРУС: Ћутао је данима и није реаговао, а ово су докази за то! (ВИДЕО)

Како се нови смртоносни коронавирус проширио Кином, а после и другим држава, знало се да нешто није у реду.

Си Ђипинг (Фото: Јутјуб)

Званичници у Хубеју, провинцији која је у средишту епидемије, окривљени су да су умањивали опасност од вируса (можда је и намерно заташкавали) као и да су игнорисали доказе да се зараза преноси са човека на човека све док није постало прекасно.

Са друге стране, сматра се и да централна влада реагује чим схвати озбиљност ситуације, ускаче и предузима драстичне мере да спречи ширење вируса.

Заиста је и дошло до великог преокрета кад је кинески председник Си Ђинпинг 20. јануара први пут проговорио о вирусу у јавности и најавио "одлучне напоре" у контроли епидемије. Недељу дана касније директор Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус је, говорећи поред Сија у Пекингу, похвалио озбиљност којом се Кина суочава са епидемијом и захвалио Пекингу на његовој "транспарентности".

Током викенда, међутим, појавио се транскрипт говора у кинеској Комунистичкој партији који је бацио сумњу на сва досадашња сазњања. Наводно, Си је знао за епидемију на вирус још 7. јануара – скоро две недеље пре него што се први пут обратио у јавности.

У транскрипту говора, који је у суботу објавио званични журнал КП "Киши", Си је "издао захтеве за превенцију и контролу новог коронавируса" током састанка Сталног одбора Политбироа, најмоћнијег извршног тела у Кини.

Састанак је одржан 7. јануара, а Си је даље инструкције дао 20. јануара и два дана касније, кад је "експлицитно затражио од провинције Хубеј да имплементира свеобухватну и стриктну контролу над одливом људи".

"Ја сам, у сваком тренутку, надгледао ширење епидемије и напредак у превенцији и контроли и настављам да дајем наређења и инструкције", рекао је Си.

Управо је тај период од 13 дана између 7-20. јануара кључан.

Власти Хубеја су у то време одржале два кључна провинцијска партијска састанка, а град Вухан је позвао више од 40.000 породица на огромни банкет у покушају да постави светски рекорд. Као што смо већ писали, градоначелник Вухана је признао да није адекватно реаговао. Ванг Гуангфа, шеф истражитељског тима послатог из Пекинга да испита ствари, рекао је 11. јануара да је ситуација под контролом.

Вангу је, као и многим другима који су се затекли на месту иницијалног избијања епидемије, касније дијагностикован вирус. Провинцијске власти су се нашле под критикама због управљања кризом током тог периода, кад је у јеку била прослава Лунарне нове године, а милиони људи пропутовали Кином.

Термалне камере нису снимале путнике у Вухану све до 14. јануара, а додатне рестрикције постављене су недељу дана касније.

"Разумемо да је јавност незадовољна нашим објављивањем информација. У једну руку, нисмо успели да правовремено објавимо релевантне информације, а у другу нисмо довољно искористили валидне информације да побољшамо наш рад. Што се тиче касног објављивања, надам се да јавност може да разуме да је ово инфективна болест, а релевантне информације треба објављивати у складу са законом. Као локална влада, ми можемо објавити информације тек након што смо овлашћени", рекао је градоначелник Џоу Сјанванг.

Испрва се сматрало да је ово његов покушај да покрије своја леђа, преливајући део одговорности на претпостављене. Али, ако је Си управљао одговором на кризу у то време, онда је Џоу заиста чекао инструкције из Пекинга и сва кривица лежи на другом месту.

Ву Кјанг, аналитичар из Пекинга специјализован за Сијеве говоре, оценио је да је његов недавно објављени говор “без преседана”.

"Звучи као да се брани и објашњава како је учинио све што може да спречи епидемију", каже Ву.

Последњих недеља видни су покушаји да се кривица за кризу баци на провинцијске власти, које су или погрешно наводиле Пекинг или нису успеле да “имплементују” партијске инструкције, указује CNN.

Објављивање транскрипта Сијевог говора баца сумњу на то да је у ствари централна влада, а не власти у Хубеју, својом реакцијом омогућила да се вирус рашири Кином и касније светом.

Прочитајте ОВДЕ  шта је то Шојгу даривао председнику Вучићу.

Извор: Курир/CNN

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА