Најновије

ДОДИК: Имамо и ми право на војску! Република Српска се диже у одбрану!

Данас (понедељак) ће у Бањалуци на захтев председника Републике Српске Жељке Цвијановић бити одржана посебна седница Народне Скупштине Републике Српске на којој ће се расправљати о антидејтонском раду Уставног Суда БиХ.

Додик (Фото: Јутјуб)

После ове седнице биће донети конкретни закључи како ће Република Српска одговорити на Одлуку Уставног суда БиХ и којим путем ће даље ићи Република Српска. Милорад Додик српски члан Председништва БиХ је изјавио да је овом одлуком Уставни суд БиХ прешао црвену линију и позвао на јединствен одговор позиције и опозиције на Одлуку којом се од Републике Српске планира отети око 200 хиљада хектара земљишта од чега 90 хиљада плодних ораница.

- Ово је покушај да се развласти Република Српска и отме њена имовина, овај пут земљиште. Једино што се може учинити је да се поништи одлука Уставног суда и да се донесе нови Закон о раду Уставног суда у којем неће бити стране судије. Ми чемо тај Закон заједно са странком ХДЗ предложити Парламенту БиХ на усвајање наредних дана а уколико се то не усвоји онда ћемо се вратити у Скупштину и донети одлуке које смо најавили. Ово је окупацијски суд јер у њему седе странци и функционисе по властитим правилима и прибавили себи надлежности које нема ни један овакав суд на свету нема. Уставни суд БИХ већ 10 до 15 година у континуитету почео да оспорава химну, грб, заставу Дан Републике Српске 9. јануар те идентитетске одлуке за Републику Српску. Сада је кренуо да се обрачунава и са имовином како би касније у некој трећој фази окренуо и на остале надлежности Републике Српске.

Ова одлука је прешла црвену линију и не смемо бити наивни јер нам најављују да ће нам у следећој фази узети шуме и реке а то значи да на једном потоку нећемо моћи направити мост а да не причамо о изградњи хидроелектрана. Ово је покушај да се Република Српска развласти и остане празна љустура.

Ја као изабрани председник народа док седим на овом месту хоћу да кажем народу да се ово не сме пропустити и очекујем и позивам опозицију да на Скупштини имамо исте ставове како смо то једногласно имали на састанку код председника Републике у смислу доношења одлука на Скупштини. Ова тачка о којој ће се расправљати ја мислим да ће се преломити много шта у БиХ.

Ово је колонијални однос међународне заједнице према БиХ која на разне начине одржава постојање БиХ а фингира демократију. И тако БиХ преживљава уз помоћ странаца. Немогуће је да у Уставном суду седе три странца који одлучују и да је БиХ суверена држава. Ми смо већ раније покушавали да се овај закон промени али Бошњаци то не желе па зато Бакир Изетбеговић је јасно рекао да је Уставни суд њихов механизам уређења БиХ.

Сада Уставни суд ради оно што је раније радио Високи представник а Бошњаци кажу да Уставни суд да је његова Босна ако ово даље дозволимо. Република Српска неће имати ни школе и друге институције и средства а што се жели све на овакав начин пренети у Сарајево. Упркос свему Република Српска функционише и.развија се политицко Сарајево мрзи Србе а и Републику Српску. Ми смо у овом времену успели да сачувамо субјективитет Републике Српске и њено достојанство. Овде се ради да се разбије српски народ и да се Срби сатанизују - истакао је Милорад Додик. О састанку са Александром Вучићем и референдуму који је најавио Милорад Додик је рекао.

- Ми не смемо да останемо без тога става о референдуму. Ми у БиХ се не осећамо добро. Политицко сарајево је непријатељско према Републици Српској ја не мрзим никога али имам свој став и представљам Србе. Моја политика је одговорна према Србима који су ме изабрали и не занима ме да ли се то некоме свиђа. Мисве штобудемо радили радићемо на бази изворног Дејтона. Оспорицемо све одлуке које су наметали Високи.представник с којих нема у Дејтону. По дејтону Република Српска има војску. Па ми можемо донети и одлуку о томе. Све су то могућности и водићемо тај дијалог.

Ја немам намеру да мобилишем никога ни да било кога наоружавам. Општа сигурност која постоји у Републици Српској она ће бити задржана. Ни један полицајац из Републике Српске нема намеру да оде у федерацију БиХ са намером да тамо чини неред. Ово је ствар политике и међународна заједница мора да направи оквир за разрешење проблема у БИХ а то је могуће решити путем дијалога а ми у том дијалогу хоћемо да учествујемо. Ја народу хоцу да поруцим док ја седим тамо у Председништву ни комад имовине Републике Српске се неће укнкњижити на БиХ. Никакав покрет према НАТО се неће десити да БиХ уђе у НАТО. Све касарне це бити наше И бранићу суверенитет Републике Српске онако како пише у изворном Дејнтону - посебно је нагласио Милорад Додик И додао да је много важно да И опозиција буде са нама заједно за наша стстусна права на нивоу БиХ.

Русија за сва времена ставља тачку на преговоре око својих територија. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА