Најновије

ДА ЛИ ЈЕ ЕРДОГАНОВ ПАД НЕИЗБЕЖАН? На прагу је рата са Сиријом, а улазак у конфликт са Либијом могао би скупо да кошта турског председника

Либијско питање је питање живота и смрти за Ердогана – једносмерни пад турског председника након што је фелдмаршал Либијске националне армије (ЛНА) Калифа Хафтар парализовао владу Националног споразума (ГНА) коју подржава Турска са седиштем у Триполију.

Ердоган (Фото: Синхуа/ Правда)

Догађаји у Либији несумњиво подривају турског председника Ердогана, јер је недавно проширио своје учешће у либијској кризи, изјавио је Булен Алириза, директор и виши сарадник Турског пројекта за међународне студије и стратешки институт.

Ердоганова подршка Фајез ел-Сарају, који је на челу ГНА, укључујући распоређивање трупа у Либији, а против све већег напретка ЛНА, није успела да убеди ни Русију, ни Сједињене Државе ни Европску унију у његов пројекат, каже Алириза.

ЛНА, вођена Хафтаром, сада маршира унутар Триполија, главног града Либије у ком је основана ГНА, у кампањи коју подржава Русија, а која је покренута у априлу. Хафтар и ЛНА добијају подршку од Египта, Уједињених Арапских Емирата, Саудијске Арабије и Русије, док Турска и Катар подржавају ГНА признату од УН-а.

Ситуација у Либији је питање живота и смрти за Ердогана, који се суочава са све вец́им бесом становништва у својој земљи због бедних животних услова, све лошије економије и сиромаштва које „дави“ турски народ.

Поред тога, Анкара је позвана да се суочи са поступно ескалирајућим курдским герилским ратовима, како у Сирији, северном Ираку, па чак и унутар Турске, јер курдске групе врше снажне нападе на војне положаје и објекте.

Исход рата у Либији, који ће вероватно ићи у корист Хафтара, одредиће Ердоганову будућност, јер ће неуспех Турске значити његов крај.

Нафта као „оружје“ за Либијску националну армију

Производња нафте у Либији опала је за око три четвртине, пошто су снаге лојалне Хафтару пре недељу дана угасиле производне јединице, саопштила је Национална нафтна корпорација (НОЦ).

Пад, са 1,2 милиона барела дневно на нешто више од 320.000, проузроковао је процењени губитак од 256 милиона долара због затварања великих нафтних поља на југу и лука на истоку земље, преноси НОЦ.

Снаге подржане од Хафтара блокирале су главне нафтне терминале на истоку Либије, дан пре међународне конференције у Берлину, 19. јануара, позивајући на окончање стране интервенције у сукобу и наставак мировног процеса.

Потез да се блокира главни извор прихода земље био је протест против одлуке Турске да пошаље војне саветнике да подрже ГНА.

Извоз је обустављен у неколико великих извозних лучких терминала у “нафтној долини” земље, а који  имају велики удео у извозу либијске сирове нафте.  

Компанија тврди да је „гориво и даље доступно у већини подручја“ у Либији, али је позвала на затварање „како би се осигурало континуирано снабдевање горива у свим областима и вратио витални приход либијској економији“.

Спречен напад дроновима на највећу рафинерију у Сирији! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА