Најновије

Ко је нови Путинов човек за Украјину - "Чешир Мачак"?

Заменик шефа руске председничке администрације Дмитриј Козак је до сада највиши именовани званичник Кремља за Украјину. Познат је и као "Чешир Мачак".

Руски Савет безбедности (Фото: kremlin. ru)

Кремљ је недавно саопштио да је искусни руски званичник рођен у Украјини сада надлежан за односе Москве и Кијева, а како преносе поједини медији, тај потез неки политичари у Кијеву доживеће као још један доказ благог побољшања односа.

Козак (61), који се школовао за адвоката, рођен је у Украјини у доба бившег СССР-а.

Познат је као Чешир Мачак (фиктивни лик из романа "Алиса у земљи чуда" - Мачак који се кези) због свог осмеха и део је групе из Санкт Петербурга блиске Путину.

Раније је био министар регионалног развоја у руском кабинету са Виктором Зубковом на челу од 2007. до 2008. године.

Дмитриј Козак блиски је савезник Владимира Путина, сарађивао је с њим у градској управи Санкт Петербурга током деведесетих и касније постао једна од кључних личности Путиновог председничког тима. За време руских председничких избора 2004. радио је као шеф Путиновог тима за изборну кампању.

Козак је био један од неколико чланова Путиновог круга. О њему се говорило у медијима као о могуц́ем кандидату који је требало да наследи Путина на месту председника 2008. године.

Козак је заменио Владислава Суркова, који је од 2013. године надгледао везе Русије са Украјином и другим бившим совјетским државама.

"Козак, у својој новој улози, главни је за украјинска питања", рекао је Песков на конференцији за новинаре у Москви 11. фебруара.

Козак је некадашњи потпредседник Владе Русије. Крајем прошлог месеца постављен је за заменика шефа администрације Кремља.

Козак је надгледао Путинову прву изборну кампању 2004. године, био је одговоран за припрему Зимских олимпијских игара 2014. у Сочију и био је главна особа Кремља за везе са Молдавијом.

Козак је међу руским званичницима које је Запад санкционисао након што је Русија заузела Крим.

Објава о именовању Козака за главног преговарача Русије у односима с Кијевом долази у тренутку у коме се ради на деескалацији петогодишњег сукоба који је однео на хиљаде живота.

Путин и украјински председник Володимир Зеленски први пут су се састали на самиту у Паризу у децембру 2019, са циљем да договоре мере како би се окончао сукоб.

После овог састанка уследила је велика размена заробљеника.

Идлиб у пламену! Руски авиони изручили пакао на јазбине терориста!  Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА