Најновије

ОВА ЖЕНА НАПРАВИЛА ЈЕ ХАОС МЕЂУ ШИПТАРИМА! Отимачина за функције у Приштини: Вјоса Османи жели на чело полиције! Мустафа удара на Куртија!

Кандидат за премијера из редова ДСК-а Вјоса Османи сукобила се са руководством странке због поделе ресора у будућој влади. Османи је захтевала место министра унутрашњих послова и заменика премијера, а одлучила је да не прихватити место председника парламента.

Вјоса Османи (Фото: Јутјуб)

Приштински медији оцењују да иако је изгледало како је пред сутрашњу седници Скупштине Косова све договорено, у поподневним сатима дошло је до сукоба унутар ДСК.

Иса Мустафа је нагињао томе да место министарства унутрашњих послова и заменика премијера буде додељено Агиму Вељиуу, против чега је била Османи која је поподне најавила да неће прихватити место председника парламента.

Када је изборни процес завршен, званичници ДСК су обећали да ће Османи моћи да бира позицију у будућим институцијама. Због недавних дешавања, чини се да то обећање није испуњено.

Остаје нејасно, како ће она реаговати сутра или ће странка можда реаговати и променити последњу одлуку о именовањима.

ДСК је на данашњем састанку председништва одлучила да Авдулах Хоти постане потпредседник владе, Антон Ћуни номинован је за министра одбране, Бесиан Мустафа за министра пољопривреде, Хикмете Бајрами за министра образовања, Вљора Думоши је кандидат за министра културе, док је Лјумир Абдиџику предложен за министра за инфраструктуру.

Лидер покрета "Самоопредјељење" Албин Курти предложио је пре неколико дана имена министара и другог потпредседника владе.

Он је саопштио да је за другог потпредседника владе изабрао Хакија Абазија, за министарку правде, Курти је објавио да су изабрали Аљбулену Хаџиу.

За место министра иностраних послова предложен је Бљерим Река, кога би требало да заменити Глаук Коњуфца, а за министра финансија Бесник Бисљими.

Курти је предложио Розету Хајдари за министра економије, а Арбен Витиа је кандидат за министра здравља и спорта.

Тактички потез Мустафе

Председник Демократског Савеза Косова Иса Мустафа направио је тактички потез тиме што је предложио Агима Вељиуа за министра унутрашњих послова, чиме је лидер ДСК од самог почетка ударио на председника Самоопредељења Аљбина Куртија, пославши у кабинет владе човека за кога у Самоопредељењу нема ни једне симпатије.

ПС је инистирао на министарству унутрашњих послова, а оно је "јабука раздора" у коалиционим преговорима између Мустафе и Куртија.

Мустафин потез доживљава се као снажна порука премијеру Куртију да неће моћи да доминира владом, већ ће сарађивати са неким ко је познат као јак човек и због моћи коју има у ДСК на терену.

Агим Вељиу био је једини глас унутар ДСК-а који се противио коалицији са Самоопредељењем, инсистирајући на томе да је подела власти између две странке требала да уравнотежи грађанску вољу изражену 6. октобра на изборима.

Коментаришући изјаву Вељиуа, који је изразио песимизам у погледу постизања споразума са ПС-ом, Аљбуљена Хаџиу из Самоопредељења раније је изјавила:

„Већ знамо ставове Агима Вељиуа и не очекујемо негов, већ став Главног одбора".

Нагавци: Коњуфца ће бити шеф косовске дипломатије

Заменица председника косовске скупштине, Арберие Нагавци, званично је потврдила да ће Глаук Коњуфца, актуелни председник парламента, бити министар спољних послова.

"Част и понос за Косово и Албанце свуда да их представља премијер попут Аљбина Куртија и министар спољних послова попут Глаука Коњуфце", написала је она.

Нагавци је додала да ће се грађани и у земљи и иностранству осећати боље те да ће бити представљани достојанстено и без страха да ће се догодити и најмањи скандал.

“Бићемо представљени са достојанством љубављу према земљи, интегритетом и професионализмом", написала је Нагавци.



Прочитајте ОВДЕ какав су договор направили Курти и Мустафа.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА