Најновије

Аида Ћоровић поручила Вучићевој саветници: Ви сте Кербер, који кидише на свакога ко се дрзне да каже било какву истину о њему!

Mировна активисткиња Аида Ћоровић оштро је реаговала на писмо које јој је упутила саветница председника Републике Сузана Васиљевић, након што је тренутно незапослена Ћоровић одбила понуду Александра Вучића да јој помогне у проналажењу посла.

Аида Ћоровић (Фото: Јутјуб)

Ћоровић је нагласила да је одлучила да одговори Сузани Васиљевић само зато што је саветница председника у свом писму “написала неке полуистине и експилицитне лажи, с намером да дезавуише јавност, што углавном и ради последњих неколико година”.

“Тон Вашег писма је пун ад хоминем квалификација, увреда и покушаја да ме омаловажите и прикажете у светлу које Вама и Вашем претпостављеном одговара. Више је него очигледно да би сте ме радо са собом повукли у јавну арену малограђанског пљувања преко тарабе. То задовољство Вам нећу пружити. Ваљајте се у паланачком блату с ким год хоћете, али ја Вам никада нећу бити на располагању за такве ствари”, написала је, између осталог, Ћоровић и додала:

"Дакле, без обзира на то што ми је јасно да никакви аргументи и докази који би се и Вама лично, али и ономе ко стоји изнад Вас, ставили на увид, не значе ама баш ништа и да ћете све искривити и покушати да представите као напад на лик и дело Александра Вучића. Уосталом, то јесте Ваш посао - да будете Кербер и кидишете на свакога ко се дрзне да каже било какву истину о њему. Одговарам, зато, да јавност, или бар онај део јавности до кога могу да добаце медији који нису под Вашом све грозничавијом контролом, буде исправно и без манипулације обавештен”, објаснила је Ћоровић.

”У свом писму машете неком нашом преписком и намерно јавност доводите у ситуацију да верује да је међу нама постојала нека комуникација која би могла да ме дискредитује. Па, да отклонимо све сумње. Ако нећете Ви да кажете о чему се тачно ради, рећи ћу ја: обраћала сам Вам се два пута мејлом. Први пут у септембру 2014. да договоримо састанак са тадашњим премијером, везано за тада изузетно актуелну тему управљања ризицима од катастрофа. Тада је заказан састанак, који, наравно, никада није реализован”, навела је Ћоровић.

Како истиче, други пут се обратила саветници председника Вучића због деложација неколико породица просветних радника, зарад реконструкције и изградње нових делова школе “Растко Немањић Сава” из Дојевића, наглашавајући да одговор никада није добила.

"Дајем другу шансу и онима који ми буквално раде о глави”

”СМС који помињете послала сам Вам у јулу 2015. године, а односио се на одлазак Александра Вучића на комеморативни скуп у Поточарима. У тој поруци дајем своју искрену подршку једном таквом гесту и даћу је увек и свакоме ко чини било какав напор која води ка помирењу у региону. Ја никада нисам имала проблема да неистомишљеницима пружим руку или их јавно подржим ако сматрам да су учинили искорак и урадили нешто добро за друштво. Дубоко верујем у људску доброту, верујем да човек може да доживи катарзу, верујем да човек може да се промени. Зато увек и скоро без изузетка људима дајем другу шансу, чак и када се ради о онима који ми, буквално, раде о глави”, поручила је Ћоровић.

Она је истакла да ”са огромним поносом може да се осврне на двадесетак година свог рада у Новом Пазару”, за шта, како твди, има бројне доказе.

”И не, не мислим на награде и признања, већ на дирљива и искрена писма и поруке стотина младих с којима сам сарађивала и утицала да се њихови животи промене на боље. Већина тих младих људи, данас живи далеко од ове земље, захваљујући управо политици коју води човек кога тако ватрено браните. Заоставштина свакога од нас је мерљива и не може бити окрњена туђим злим намерама и трачевима, те сам сигурна да ће ускоро доћи време када ће бити могуће да и Ви и ја измеримо оно што је остало иза нас као аманет за будућност. Ја се увелике радујем таквом тренутку, за Вас нисам сигурна”, нагласила је активисткиња.  

Ћоровић се осврнула и на део писма Сузане Васиљевић у којем подвлачи да није чланица странке на власти.

”То што нисте члан странке за коју, де факто, радите, не значи ништа. Има, госпођо Васиљевић, једна ствар која је неупоредиво важнија од чланске карте СНС-а, а то је морална ’пропустљивост’ свих вас које силовита гравитација Александра Вучића незадрживо вуче или, пак, имате своје, углавном баналне и крајње лукративне разлоге. Што бескруполознији, безочнији и неморалнији, ви сте пожељњији да будете сарадници Александра Вучића. Чланска карта је за ’сићу’, за оне који морају да покажу и докажу лојалност. Вама не треба та врста доказа. Јер, Ви јесте срж клана који нам је разорио, опљачкао, киднаповао и уништио државу, толико да се више никада не може вратити на старо. Ви сте, Сузана, саучесница у злочину и много више од чланске карте Вас везује за интерсну групу којој припадате”, сматра Ћоровић.

Она је поручила Сузани Васиљевић да “са људима попут ње и њене екипе нема шта да тражи” и да јој помоћ Александра Вучића није потребна.

”Научила сам да се ’чувам Данајаца и кад дарове носе’. Зар заиста мислите да сам толико наивна и глупава да не схватам да сте ми дали прилику да ме купите!? Да покажете лажну самилост не би ли још једног политичког неистомишљеника поткупили и ућутали. У тренутку када, без икакве жеље да се јадам, пролазим кроз најтежи период у свом животу, када се борим за животе двоје најближих и најважних људи, луксуз је одбити помоћ. Али, оно што ни Ви, Сузана не разумете, а ни Ваш шеф, јесте да се помоћ даје да би се помогло другом људском бићу, а не да би се дувао сопствени его. И не да би се помоћ злоуптребила као мито, рекет или слична прљава работа. Уосталом, сама чињеница да помињете неке ’рекете за пројекте’ говори о Вашем виђењу ствари, показује Ваш криминални минд сет и правац у коме размишљате”, нагласила је Ћоровић.

Активисткиња је даље написала да би “морала много да дума и употреби машту” да би схватила како то она може да рекетира Сузану Васиљевић и, како каже, њеног шефа.

”Зашто бисте мене звали за било које поглавље и сарадњу када више нисам активна у цивилном сектору и зашто бих се (јефтино или како год) промовисала? Коме бих се промовисала? Опозицији с којом немам контакте? Амбасаде, амбасадоре и прве секретаре (то Вас је изгледа посебно секирало) с којима немам сарадњу? Грађанима града на чије се ’проблеме нисам освртала’, а и не живим више у том граду? Ваљда се човек промовише (јефтино или скупо, а Ви свако јесте стручњакиња за скупе промоције) да би, у коначници, имао неке вајде од тога? Коју ја то, корист, питам Вас, могу да имам? Од кога? Коме упућену? Дајте, Сузана, можете Ви боље од тога! Или Вам је понестало пљувачке?”, упитала је Ћоровић и поентирала:

”Бојим се да Ви ништа нисте разумели, а ја сам свој циљ постигла - да се мало јаче чује глас оних које сте унесрећили отимајући им заслужена радна места. У месецима који следе, тај глас ће бити много снажнији и јачи, нарастаће све док не постане заглушујући, чак и за ваше, када је све човечно у питању, неосетљиве уши”, закључила је Ћоровић.

Аида Ћоровић објавила је недавно на свом Фејсбуку профилу да је незапослена и да тражи посао, на шта је реаговао председник Србије Александар Вучић, који јој је понудио помоћ у проналажењу посла. Ћоровић је ту понуду одбила, а своју одлуку образложила је у “отвореном писму“.

Аида Ћоровић је у том писму захвалила Вучићу што је понудио да јој помогне да нађе посао, додајући да “ту понуду сматра увредљивом, ма како била добронамерна“.

“Понудили сте ми помоћ и милостињу, али оне мени нису потребне. Мени, као и хиљадама људи у Србији, не треба милостиња, нама треба систем - објективан, заснован на стручности и компетенцијама, који не дискриминише и даје шансу свима“, навела је Ћоровић.

Он је поручила председнику Републике не дозволи да се донаторима и међународним организацијама шаљу листе на којима су неки од људи, међу којима је и она, означени као “непријатељи народа и државе”.  

“Немојте дозволити да се сви фондови, које држава даје за развој грађанског друштва, черупају као ратни плен и злоупотребљавају као нешто што је намењено организацијама под контролом Ваше странке и Вама блиских странака“, речи су којима се Ћоровић обратила Вучићу, додајући да треба да се “мане чланских карата” ако жели да буде председник свих грађанки и грађана Србије.

На садржину “отвореног писма“ председнику Србије реаговала је његова саветница Сузана Васиљевић, која је оценила да јавно објављен одговор Аиде Ћоровић на спремност и понуду Александра Вучића да јој помогне да нађе посао представља “јефтину промоцију”.

Васиљевић у писму Ћоровић, констатовала да је текст Ћоровић “несвојствен неком ко за себе каже да је образован, квалификован, мисли својом главом...“, додајући да на тај текст одговара јер је “она била та која је позвала Ћоровић у име председника“.

"Бившој власти сте служили само за дисциплиновање Санџака"

Саветница председника је подвукла да “ни она није члан ниједне странке, поготово не председникове“, да не припада ниједној интересној групи, није део било чијег клана, а да, "гле чуда, ради, и то у кабинету тог истог човека који је понудио помоћ Ћоровић“

"Не чланску карту, госпођо Ћоровић, не милостињу - већ помоћ", истакла је Васиљевић и затражила од Ћоровић да јој опрости на "извесној грубости", јер је, како је навела, и она могла, као Ћоровић сада, да 2015. и 2016. године на њене мејлове и СМС поруке одговара јавно. "А, нисам. А није ни он", подсећа Васиљевић.

"Могла бих данас, као што сам могла и пре 10-12 година, да говорим о помоћи амбасада и међународних представника, које су упућене на Вашу организацију и Вас лично, не зато што сте били посебно важни и вредни, већ зато што ни онда држава Србија и тадашња власт нису хтели да Вам помогну. Служили сте им само за дисциплиновање Санџака", написала је Васиљевић.

Она је додала да се не сећа да је Ћоровиц тада имала потребу за јавним обраћањем.

"Некако сте тихо звали амбасадоре и прве секретаре неких европских амбасада, ламентовали и тражили помоћ. Тада Вам није сметало то што су људи у Вашем крају били на рубу егзистенције, што су одлазили млади, што су све институције биле под контролом једне странке, што нису бирали најбоље, већ само цланове своје странке, што сте окретали главу од људи чији су животи тада били уништени... ", пише Васиљевић.

Аиду Ћоровић је питала да ли је она у то доба била "саучесник у злочину или само једна преплашена чланица невладиног сектора која је ћутала на све то, која је окретала главу, плашећи се да ће да изгуби и оно мало средстава које је од страних представника добијала".

Васиљевић је питала и како то да је човек, који је по мишљењу Ћоровић, настојао да успостави коначно помирење на Балкану - "сетићете се СМС порука које сте ми слали после Сребренице", подсећа Васиљевић - сад постао аутократа, код којег се све своди на личне интересе, уз игнорисање људи које Ћоровић "свакодневно виђа“.

"Да ли зато што је одбио да плати рекет за Ваше ‘пројекте‘ у Новом Пазару? Зато што је од неке друге НВО тражио мишљење за Поглавље 35, а не од Вас?", упитала је Васиљевић.

Саветница је констатовала да је Аиди Ћоровић помоћ понуђена без икаквих услова и на достојанствен начин, који је и те како узео у обзир и њену ситуацију.

"Није лепо што Ви то користите за јефтину промоцију. И не би било лепо од мене да из исто тако јефтиног разлога објављујем нашу мејл и СМС преписку. Ја, ипак, за разлику од Вас, бирам да приватна преписка, као и разговор, остану приватни, јер држим да приватност наших преписки и разговора брани нас саме од потенцијалне непристојности и грешака", закључила је Сузана Васиљевић.

Прочитајте ОВДЕ какав се пуч спрема у СПЦ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА