Најновије

ДАЧИЋ ПОРУЧИО МЕЂУНАРОДНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ: Извршите притисак на Тирану и Приштину

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да међународна заједница треба да притисне Приштину и Тирану да одустану од кампање признавања тзв. државе Косово, на исти начин на који врши притисак на Србију да престане са кампањом повлачења признања Косова.

Дачић (Фото: mfa.gov.rs)

Косовски медији претходно су пренели да је вршилац дужности министра спољних послова Албаније Гент Чакај изјавио да је предложио Приштини да заједничким финансијским средствима покрену кампању признавања једнострано проглашене косовске државе.

"Очекујем да велике западне земље, исте оне које врше притисак на нас да одустанемо од кампање за повлачење признања Косова, изврше исти такав притисак на Приштину и Тирану да се окану ове идеје. Само такав потез био би принципијелан и одговоран, али не надам се много да ће се остварити", рекао је Дачић за "Блиц".

Он наглашава да, ако предлог Тиране почне да се реализује, тек тада нико неће моћи Србији да здраворазумски образложи зашто треба да стане са државним пројектом позивања чланица УН да преиспитају своју ранију одлуку о признању Косова.

Министар је такође поставио питање финансија, односно какве трошкове треба да деле Тирана и Приштина.

"Једино ако мисле да подмићују стране државнике да им изађу у сусрет и натерају своје владе да признају косовску независност. Не би ме изненадило да о томе размишљају или да су се тиме бавили у прошлости, али ме ипак изненадује да о томе јавно говоре", закључује српски шеф дипломатије.

Војска Србије дигла "мигове" да заштити Шојгуа, дрон побегао ка Приштини! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА